Dark pilot: Rémisztő misztikus sorozat a németektől

A németek válasza a Stranger Thingsre? Nagyjából így lehetne összefoglalni a Dark című új Netflix sorozat lényegét, azonban a két produkció teljesen más irányvonalon halad. A Dark esetében már a pilotban elkezdik feszegetni azt, amit az Érkezés című nagyszerű sci-fiben is jól kihasználtak, a tézis lényege, hogy az idő nem lineáris, hanem körkörös. Persze, emlegetnek szörnyeket, a Winden nevű kisváros mellett egy fenyegető atomerőmű is magaslik, de a lényeg az az átható, horrorisztikus hangulat, ami az új szériából áramlik. Ritkán látni ilyet.

The distinction between the pastpresent and future is only a stubbornly persistent illusion – Albert Einstein

A történet szerint egy Erik nevű 15 éves tini eltűnik a német kisvárosból, ahol soha semmi érdekes nem történik. A bökkenő azonban az, hogy 33 évvel ezelőtt is bekövetkezett hasonló, ráadásul baljós történések kezdik színesíteni a lakók életét. Egy férfi rögtön a kezdésben felakasztja magát és levelet hagy, hogy az általa meghagyott novemberi dátum előtt senki ne merészelje kibontani ezt. Két család élete közös keresztmetszetre talál, amikor egy-egy tagjuk összegabalyodik és megcsalják házastársukat egymással. Egy csapatnyi tini elindul az erdőbe, hogy megtaláljanak egy jó adag ott hagyott füvet, hogy aztán az ott tátongó barlang szájában valami természetfelettivel találkozzanak.

A Dark sztorija rendkívül összetett és nagyon sok karaktert mozgat, talán ennyiből is látszik. Sokszor nehéz beazonosítani a szereplőket és egyelőre azt is nehéz megmondani, hogy kik lesznek a fő karakterek. Talán a tinik a legszimpatikusabbak az eddig látottak alapján, akik igyekeznek nyitott szemmel járni, így az évad hátralévő részében nekik lesz a legnagyobb esélyük kibogozni a Dark rejtélyeit. Már ha életben maradnak addig.

Az új Netflix sorozat rendkívül erős, depresszív hangulatot áraszt egyébként magából, ezt a sötét fényképezés, a hátborzongató betétdalok és úgy önmagában egyfajta erős “skandináv” stílus is megtoldja. Vélhetően később se lesz könnyebb megérteni a látottakat, ugyanis már a pilot epizódban erősen utalnak az időparadoxonokra, az időutazásra, na meg arra, hogy a jövő is hatással van a jelenre (körkörösség, ugye). A Dark még azoknak is ajánlható, akiket a Twin Peaks nem rántott be, ugyanis ebben a sorozatban van egy kis Stranger Things feeling is, habár látszik, hogy az alkotók semmit és senkit nem akarnak utánozni. A Dark abszolút egyedi néznivaló, ráadásul félelmetes is.

A német sorozatgyártásra egyébként egyre inkább érdemes odafigyelni, már rég nem a Cobra 11-ről szól náluk a tévézés, a Babylon Berlin a történelmi produkciók rajongóinak hozott egy Boardwalk Empire pótlékot, most pedig az SFF rajongók találhatják meg a számításukat a Darknak köszönhetően.

Értékelés: 9/10

Facebook hozzászólások

You may also like...