Dinoszaurusz-mosdatás

Egészen rendhagyó attrakcióval várta látogatóit a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum. Első ízben mutatták be, hogyan is takarítják munkatársaik a hatalmas dinoszaurusz csontvázakat. A nyilvános fürdetésen a világ mai ismert legnagyobb dinoszaurusza, a Patagotitan mayorum szabadult meg a rátapadt piszoktól.

A csontváz nem valódi, hanem pontos gipszmásolat, de ennek ellenére szüksége van a takarításra. Egy finom kefe és egy porszívó segítségével szabadította meg a rárakódott portól és piszoktól. A feladat nem egyszerű, a csontváz 5,8 méter magas és 37 méter hosszú. Olyan hatalmas, hogy el sem fér a teremben, a feje kilóg a múzeum előcsarnokába.

A tisztogatásra évente egyszer kerül sor, és soha nem használnak szappant és vizet a tisztításhoz, mert az károsíthatja a kiállított tárgyakat. A munka egy teljes napig tartott, és nagy sikert aratott a látogatók között, amit mostanáig a látogatók elől elzártan végeztek. .

A Patagotitan mayorum faj egészen friss felfedezés, 2013-ban egy földműves bukkant a gigászi lény csontmaradványaira. Két évig tartott, amíg bebizonyították, hogy egy új fajt, ráadásul a földön valaha élt legnagyobb lényt fedezték fel.

A körülbelül 100 millió évvel ezelőtt a mai Argentína déli részén, Patagóniában élt őshüllő 70 tonnát nyomott, hossza 37 méter, magassága majdnem 6 méter lehetett. A tudósok 2017 augusztusában készítették el a faj tudományos leírását és nevet is adtak neki. A múzeum a leletek alapján készítette el a másolatot. A csontváz elkészítéséről és a lényről Sir David Attenborough dokumentumfilmet készített.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...