Dragon-2: sikeres kapcsolódás

Ma sikeresen kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz a SpaceX vállalat Dragon-2 űrhajója, ezzel történelmi küldetésének második szakaszát is hibátlanul teljesítette. Ezzel egy újabb rekordot is felállított, mert a Dragon 2 az űrkutatás történetében először teljesen automatikusan dokkolt az űrállomáshoz. A korábbi kísérletek során, amikor a Dragon-1 teherűrhajó dokkolt, ott még az űrállomás két űrhajósa fogta be robotkarral az űrhajót. Most a folyamat teljesen automatikusan, és tökéletes rendben zajlott le. Természetesen a két űrhajós most is ott figyelt az űrállomáson, hogy bármikor közbelépjenek, de erre nem volt szükség.

A végleges összekapcsolódás előtt két tesztközelítést hajtottak végre. Először 130 méterre közelítették meg, majd eltávolodtak 185 métres távolságra. A második kísérletnél csupán 20 méter választotta el a két űreszközt.11:40 kor megkezdték a végső megközelítést, és 11:51-kor összekapcsolódott a két űreszköz. 12:04-kor mind a 12 záróretesz fixen rögzítette az űrhajót.

Bár az űrhajó szinte állni látszik, valójában az űrállomással együtt több mint 26000 kilométer/órás sebességgel száguldanak a Föld körül. A dokkolási manőver:

A sikeres dokkolás, a szükséges csatlakozások és tesztek után délután két óra után pár perccel kinyitották az ajtót, és két űrhajós átszáll Crew Dragonba. A légköri nyomás az űrhajóban stabil volt, de biztonsági okokból oxigénmaszkot viseltnek.

Eddig teljes siker a NASA a 6,8 milliárd dolláros kereskedelmi űrhajós programja. A „Commercial Crew Developement” keretében a magántőke és magáncégek bevonásával akarnak életet lehetni, az amerikai űrhajózásba. Ezen a héten tesztelik az űrhajót, majd március 8-án visszatér a Földre.

Facebook hozzászólások

You may also like...