Egy szívdobbanásnyi energia

A szív a szervezet egyik legerősebb, legizmosabb szerve, Miért ne csapolhatnánk meg ezt az erőt az emberi élet megmentése érdekében.

Amerikai és kínai tudósok olyan eszközt fejlesztettek ki, amely képes elektromos árammá alakítani a szívdobbanás energiáját. Az elv nem ismeretlen, régóta kísérleteznek azzal, hogy az úttest energiát termeljen az emberi lépések vagy az autók kerekeinek mozgási energiájából. A generátor a szív felületén helyezkedik el, és minden szívveréssel meghajlik, ezáltal fejleszt a mozgási energiából elektromosságot. Az így megtermelt energiával szívritmusszabályzót működtetnének.

A csoport el is készítette a prototípusokat, amelyeket sertésekbe ültettek be.  Ha a kísérlet sikerül, olyan eszköz kerül az orvostudomány kezébe, amiben soha nem kell elemet cserélni. Jelenleg erre néhány évente szükség van, miközben emberek milliói élnek a létfontosságú műszerrel.

A kifejlett sertések szíve nagyjából akkora, mint az emberé.  A kiválasztott egyedek szabálytalan szívritmustól szenvedtek, hasonlóan a pacemakert viselő emberekhez.

Kiderült, hogy a szívverésekből nyert energia több, mint amennyit a legelterjedtebb, emberekbe ültetett pacemakerek felhasználnak. A működő pacemaker korrigálta a sertések szabálytalan szívritmusát.

Facebook hozzászólások

You may also like...