Egy távoli jövő körforgása: Hajszőnyegszövők

A Hajszőnyegszövők az a fajta történet, amely után este nehezen alszol majd el, mert folyamatosan csak gondolkodni fogsz a benne olvasottakon. A sci-fi műfajába sorolható, de akár fantasy vagy pszichológiai regényként is megállná a helyét.

A könyv koncepciója és kivitelezése egyaránt jó minőségű. Egy epikus és mélyreható gondolat bontakozik ki előttünk, a megvalósítás pedig valóban hasonlít a szövés mozzanatához. A történetet jól átgondolta az író, s oly módon érdekessé is tette, hogy gyakorlatilag nincs egy kijelölt főszereplőnk. Soha nem helyezkedünk ugyanabba a perspektívába, egy korábbi szereplővel legfeljebb egy újabb fejezetben, már csak valaki másnak a nézőpontjából tekintve találkozhatunk. Vagyis egymáshoz kapcsolódó rövid történetekkel van dolgunk a könyvben.

A történet a távoli jövőben, egy távoli bolygón játszódik, ahol is az emberek élete egyetlen tevékenység, a szövés köré összpontosul. Céljuk, hogy asszonyaik és lányaik hajából szőnyeget szőjenek, ami viszont annyira aprólékos munka, hogy életük során csak egy szőnyeget tudnak legyártani. Munkájukat a császárnak áldozzák, s cserébe busás összeget kapnak. Egy nap aztán érkezik valami váratlan, ami gondolkodásra bírja az embereket céljaikat, cselekedeteiket illetően. Végül egy társadalomkép, s annak kritikája rajzolódik ki előttünk.

A könyvet 1995-ben publikálták, s ez volt Andreas Eschbach első regénye, korábban ugyanis inkább novellákat írt. (Éppen ezért talán nem is meglepő a Hajszőnyegszövők felépítése.) A szerző ezzel, s más könyveivel is számos díjat bezsebelt. A Kurd Laßwitz-díjat szinte minden könyvével elnyerte, s a Német Science-Fiction Díjat is magáénak tudhatja. Ez a sorozatos siker pedig nem égből pottyant dolog, Eschbach valóban zseniálisan ír.

Facebook hozzászólások

You may also like...