Egypercesek egy ideggyógyásztól

David Eagleman, a napokban megjelent Így múlik el… 40 egyperces a túlvilágról című kötet megalkotója, amellett, hogy író, neurológusként is dolgozik. Ez pedig talán kissé hitelesebbnek tűnik az egypercesekben megjelenő téma, hiszen tudományos szemszögből is érinti valamennyire a benne megjelenő problémaköröket. Nézzük ki is ő, és hogyan egyezteti össze a neurológiát és a történetírást.

David Eagleman 1971-ben született Mexikóban, s eredetileg Eagleman volt a neve, az apró változtatásra később került csak sor. Tanít a stanfordi egyetemen, dolgozik különböző érzékszervi helyettesítőeszközök fejlesztésén, illetve a jogtudomány és az idegtudomány egymáshoz közelítése is célja. Területei az agyi plaszticitás, az időérzékelés és a szinesztézia. Emellett pedig New York Times bestseller író, kinek történeteit már 32 nyelven publikálták.

A tudományos életben a kutatási eszközei talán kissé furcsának tűnhetnek, ám a tudomány megköveteli az ilyesmit. Egy kísérletben például ő és néhány önkéntes leestek egy 150 láb magasnyi toronyból, Eagleman ezzel próbálta  mérni az esés alatt történő időpercepciót.

A tudós-irodalmár a filmek és a sorozatok világába is betekintett egy bizonyos szinten, ugyanis tanácsaival közreműködött többek között az HBO Westworld című sorozatában.

Mindenképpen érdemes elolvasni David Eagleman negyven egyperceseit, melyek rengeteg lehetséges választ adnak arra, mi lehet a halál után. Egy neurológus aki egyszerre vizsgálja a spirituális és tudományos lehetőségeit a túlvilágnak.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...