Egyre fényesebbek a földi éjszakák

Növekszik a Föld mesterséges megvilágítása, s bár azt reméltük, hogy a LED, OLED és PLED lámpák ezen javítani fognak, a Scientific Advancesben közölt legújabb tanulmány szerint ennek éppen az ellenkezője történt. Ugyan eme lámpák az energiamegtakarítás miatt egyre népszerűbbek, a fényszennyezettség ügyében jelenlegi formájukban egyáltalán nem segítenek.

A kutatók azután jutottak erre a következtetésre, hogy analizálták a 2011-ben fellőtt Suomi NPP nevű műhold fedélzetén lévő, úgynevezett VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite – Látható/Infravörös Képalkotó Radiométeres Eszköz)  által készített nagyfelbontású képeket. Az eszköz az 500-900 nanométeres tartományban érzékeli a fényt (az emberi szem 400-700 nanométeres tartományban lát), ám a LED-lámpák rövid hullámhosszon, 500 nanométer alatt is bocsátanak ki fényt, amit a VIIRS nem érzékel.

Christopher Kyba, a tanulmány fő szerzője és a GFZ German Research Centre for Geosciences kutatója szerint ezért lehet az, hogy a felvételeken egyes országok sötétebbek, még ha valójában ott sem csökkent a fényszennyezettség, éppen ellenkezőleg, állandó maradt vagy növekedett.

Globális szinten a huszadik század második fele óta évi 3-6 százalékos átlagos növekedéssel számolnak. Az új tanulmány szerint a Föld mesterséges fénye 2012 és 2015 között évente 2,2 százalékos, míg a kiterjedése 1,8 százalékos növekedést mutat. Ötvenkilenc országban tapasztaltak 110-150 százalékos növekedést, míg húsz másik országban ez a szám még ennél is magasabb. Harminckilenc ország mutatott stabilitást, és mindössze tizenhatnál tapasztalták a fénykibocsátás csökkenését.

Kyba rámutatott arra, hogy az olyan országok, mint az Amerikai Egyesült Államok vagy Spanyolország – a Föld legfényesebb területei – mutattak állandóságot ezen a téren, míg Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában, ott is főként a fejlődő országokban növekedés tapasztalható. Ugyanakkor a háború sújtotta Szíriában és Jemenben jelentős a fényszennyezettség csökkenése.

„Fontos ez a tanulmány, mert két olyan dolgot bizonyít, amire már gyanakodtunk: világszinten tovább növekszik a fényszennyezettség, és a régi technológiákról a LED-re történő átállás a reméltekkel ellentétben nem csökkenti globálisan az energiafelhasználást” – mondta John Barentine, a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség rezidens fizikusa. „Ez utóbbi különösen fontos, mert számos kormány meggyőződése, hogy a LED-re történő átállás csökkenti az energiafogyasztást.”

Barentine rámutatott arra, hogy a fényszennyezettségnek bizony komoly hatásai lehetnek a környezetre, mi több, akár az emberi egészségre is. Az éjszakai mesterséges fények megzavarhatják az éjszakai állatokat, a rovarokat, a növényeket és a mikroorganizmusokat is, ráadásul a napfényt jobban szimuláló LED-lámpák megzavarhatják az ember belső óráját, felborítva ezzel bioritmusát, és ez bizony anyagcserezavarokhoz vezethet.

Barentine azonban arra is rávilágított, hogy a megoldás a problémára meglehetősen egyszerű. A fényszennyezettség mértékét azonnal a felére csökkenthetnénk, ha kültéri lámpáinkat megfelelően árnyékolnánk, illetve ha ezeket a lámpákat úgy alakítanánk ki, hogy azok csak arra a területre hassanak, amit valóban szükséges megvilágítaniuk. Végül „meleg” lámpák használatával csökkenthetnénk a rövid hullámhosszú (kék) fény kibocsátását. Mindehhez persze fokozatosságra és némileg a gondolkodásmódunk megváltoztatására lenne szükségünk.

Facebook hozzászólások

You may also like...