Elkészült a német juhász genetikai térképe

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült feltérképeznie a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtájának, a németjuhásznak a teljes genetikai térképét.

A kutatók egyetlen egészséges, öt éves szuka vérmintáját elemezték. A német juhászkutya DNS-ében 2,8 milliárd bázispár, illetve 19 ezer gén van. A németjuhász genomjának teljes leírása egyrészt komplexebb képet nyújt a tudománynak magáról a kutyáról mint állatfajról, másrészt segítheti a fajtára jellemző betegségek jövőbeli tanulmányozását.

Csányi Vilmos kutyaakadémiája

Az Új-dél-walesi Egyetem evolúcióbiológusa, Bill Ballard szerint a németjuhász népszerű választás otthonra és munkakutyának is, mivel intelligens, kiegyensúlyozott és védelmező természetű. Ám a kívánt fizikai jellegzetességek elérését szolgáló több mint egy évszázadnyi tenyésztés következtében, ez a fajta különösen hajlamos a genetikai betegségekre. Az egyik leggyakoribb egészségi probléma a németjuhászoknál a csípőízületi diszplázia, amely egy fájdalmas, akár még a mozgásukat is korlátozó állapot.

A teljes genom ismeretében sokkal korábban meg tudják állapítani, hogy egy kutyánál fennáll-e a csípő diszplázia veszélye. Idővel pedig lehetővé válik egy olyan tenyésztési program kidolgozása, amely csökkenti a csípő diszplázia előfordulásának kockázatát a következő nemzedékeknél.

A kutatás következő lépcsőfoka, hogy a friss eredmények figyelembe vételével fogják tanulmányozni több mint 600 németjuhász csípőröntgenjét és vérmintáit.

Do as I do – kutyakiképzés

A genomszekvenálás költségei az utóbbi időben annyira csökkentek, hogy a kutatók szerint tíz évben belül az összes főbb kutyafajta genomja fel lesz térképezve.

Facebook hozzászólások

You may also like...