Érdekességek a Crew Dragon küldetésről

– A Dragon űrhajóban ülő tesztbábú a Ripley nevet kapta. Elon Musk rajong a sci-fiért, és szívesen merít a műfajból, ha valaminek nevet kell adnia. Ripley az Alien filmek hősnője után kapta a nevét, valószínűleg azért, mert az első film végén magányosan menekül meg egy mentőűrhajóban.

– A Falcon rakétacsalád tisztelgés a Star Wars előtt, a rakéta a Millenium Falcon után kapta a nevét.

– A SpaceX két drónhajója – az úszó platformok, amelyekre a rakéta első fokozata leszállhat – a „Just Read the Instructions” (Csak olvasd el az utasításokat) és az „Of Course I Still Love You” (Persze, hogy szeretlek) neveket kapták. Ez tisztelgés Ian Banks munkásága előtt. Ilyen nevű űrhajók szerepelnek a Játékmester című regényben.

Az ISS legénysége légzőmaszkokban lebegett át a Crew Dragonba. Bár a légnyomás rendben volt, a kamerák szerint tűz és füst sem fenyegetett, de egy meghibásodás esetén mérgező gázok kerülhettek volna a levegőbe.

– Az űrhajóban két kis darab azonosítatlan tárgyat is találtak. Nem kell idegen invázióra, sem X-aktára gondolni, A visszatérés után megvizsgálják, hogy honnan törhettek vagy szakadhattak le.

– A SpaceX-nek az amerikai űrhivatal a Crew Dragon megépítéséért és első emberes indításáért 2,6 milliárd dollárt fizet.

– Ha a Demo-1 küldetés során minden rendben zajlik, júliusban indulhat a Crew Dragon első emberes próbarepülésére is.

– Ha semmi sem jön közbe, akár már az év vége előtt beindulhatnak a menetrendszerű utak az ISS-re az új, kereskedelmi alapon fejlesztett űrhajókkal, amerikai földről indulva.

– A SpaceX szerződése a NASA-va összesen 20 teherszállító útra szólnak, ennek ára  3,04 milliárd dollár.  A hírek szerint legalább további hat teherútról is megállapodtak, de ennek díját még nem hozták nyilvánosságra.

Facebook hozzászólások

You may also like...