Ez hihetetlen! Ez még csak a kezdet!

Ezzel a szavakkal figyelte Donald Trump amerikai elnök a Crew Dragon űrhajó indítását. Magyar idő szerint ma 21 óra 22 perckor sikeresen felbocsátották Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén. A Nemzetközi Űrállomásra kilenc év után először indultak űrhajósok az USA területéről. A Crew Dragon fedélzetén a 49 éves Robert Behnken és az 53 éves Douglas Hurley foglalt helyet.

Az indítással minden rendben volt. A rakétának mindössze 3 percre volt szüksége, hogy elérje a világűr határát jelentő 100 kilométeres magasságot és a 10 000km/órás sebességet. A hatodik percben elérte a tervezett 200 kilométeres magasságot. További gyorsítás után elérte a tervezett 27 000km/órás végsebességet. Eközben rendben levált az első fokozat és a tervek szerint landolt az uszályon.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

“Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben” – jelentette ki az amerikai elnök. A modern világot azok az emberek építették fel, akik mertek kockázatot vállalni. Közéjük sorolta Elon Muskot, a SpaceX magánvállalat alapítóját és vezetőjét is, majd leszögezte, hogy a kreatív magánszektorral történő együttműködés lesz az amerikai űrkutatás és űrhajózás jövője.

Hogy miért is volt olyan fontos és korszakalkotó ez a start? Röviden:

– Az Egyesült Államok saját földről újra embert küld az űrbe.

– Megszűnik az orosz űrhajóktól való függés,

– Az űrhajósok és Nemzetközi Űrállomásra szállításának költségei otthon maradnak.

– Újra van emberek szállítására alkalmas űrhajója az USA-nak,

– Emberek szállítására alkalmas űrhajója van egy amerikai magáncégnek,

– Először vihet magáncég űrhajóst az űrállomásra,

– Megkezdődhet a magáncélú kereskedelmi űrutazás a Föld körüli orbitális pályákon, az ISS-re,

 

Facebook hozzászólások

You may also like...