Fél/be: nézzük, milyen a közeljövő

Jasmin B. Frelih fiatal író, korát és írói munkásságát tekintve egyaránt. 1986-ban született a szolvéniai Kranjban s első könyve mindössze néhány éve, 2013-ban jelent meg Na/pol (angolul In/Half) címen, amely most magyar fordításban is megjelenik a galaktika gondozásában: Fél/be.

A könyv már a publikálása évében elnyerte a szlovénok irodalmi díját, később azonban egész Európa felfigyelt rá, hiszen 2016-ban az Európai Unió Irodalmi Díjat is bezsebelte.

A történet időben a közeli jövőben helyezhető el, pontosabban 2036-ban. Kultúrák ütközésének leszünk szemtanúi, hiszen Szlovénia mellett valamelyest Japán is megjelenik, illetve Šivbe is elutazunk, az ütközőzónába. Mindez három teljesen különböző főhős útjaként végigjárva, akik a művészet szabadságának és a honvédelmi rend merevségének kereszttüzével bontakoztatják ki előttünk a cselekmény izgalmas mozzanatait.

Az író végig tart egy bizonyos intellektuális szintet, amelyet kellemes olvasni. Egyénről és társadalomról egyaránt szól, reális keretek között, anélkül, hogy rózsaszín ködöt látnánk gondolatai körül. A történet beindítja agytekervényeinket, egy letisztult üzenetet hordoz, amelyen tovább gondolkodhatunk még az elolvasást követően is.

A vizualitás is lenyűgöző, rendkívüli tájakat láthatunk magunk előtt, igazi piktúrával van dolgunk, ami viszont nem jelenti azt, hogy az információk hiányától kéne szenvednünk.

A könyv nyelvhasználatával és karaktereinek jellemével is talán inkább a fiatalabbakat célozza meg, ez viszont nem jelenti azt, hogy a korábbi generációk ne lelhetnék benne örömüket, ne érthetnék, vagy ne élvezhetnék. Ellenkezőleg!

Úgy tűnik, Frelih jó irányba halad, reméljük, még olvashatunk a fiatal íróról, írótól.

A könyv megjelenése januárban várható, addig is 30% kedvezménnyel előrendelhető itt.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...