Felrobbant a Starship MK-1

Baleset történt a SpaceX  űrvállalat tegnapi tesztelésén, a hosszú távú űrutazásokra tervezett Starship űrhajó prototípusát érte baleset.

Magyar idő szerint tegnap késő este a vállalat Boca Chica-i létesítményében történt a baleset. A még működésképtelen, részben összeszerelt űrhajón hajtottak végre nyomáspróbát. A kísérlet hivatalos célja az volt, hogy megvizsgálják, az űrhajó maghajtó rendszerei mekkora nyomást bírnak el.

A teszt során cseppfolyós gázzal töltötték fel a meghajtórendszert,  amikor a tartály teteje váratlanul lerobbant, körülbelül száz méteres magasságba repült, mielőtt visszazuhant volna a Földre. Tűz nem tört ki, a rakétából csak a párolgó gáz sűrű párája tört fel.

A rakéta szerkezete a felvételek alapján meggyűrődött, de a cég bejelentése szerint komolyabb kár nem esett, személyi sérülés sem történt.

Mivel kísérlet célja pont a nyomásállóság vizsgálata volt, nem volt teljesen váratlan egy ilyen baleset, ez nem késlelteti komolyabban a programot. A hiba okának kiderítéséig, a megépítésre kerülő prototípus légköri repülési próbáját egyelőre elhalasztották. Az Elon Musk által őszre prognosztizált szuborbitális kísérlet során a rakéta húsz kilométeres magasságig emelkedett volna.

A Starship a SpaceX hosszú távú űrutazásokra tervezett űrhajója, amely teljes egészében újrahasznosítható. Elon Musk és csapata ezzel kívánja elérni előbb a Holdat, a későbbiekben a Marsot.

Facebook hozzászólások

You may also like...