Galaktikus ütközés

A Tejútrendszert nem mindig nézett ki úgy, mint most: 8-10 milliárd évvel ezelőtt egy másik galaxissal ütközött, ez változtatta meg a külső és belső szerkezetét.

A galaktikus ütközés egy eddig ismeretlen törpegalaxissal történt, amely nem élte túl a karambolt. A „Kolbász” nevet kapó galaxis szétesett, maradványai mai is itt vannak körülöttünk.

A Gaia műhold mérései alapján készül el galaxisunk eddigi legrészletesebb térképe. A műhold galaxisunk csillagait térképezi fel, rögzíti, ahogy a Tejútrendszerben mozognak. A csillagászok eddig elképzelhetetlen pontossággal ismerték meg égi szomszédaink pozícióját és pályáját. GyuChul Myeong, a Cambridge-i Egyetem végzős hallgatója munkatársaival ezeket az adatokat elemezte.

A galaktikus ütközésből megmaradt csillagok pályája miatt nevezték el a Tejútnak rohanó rendszert Gaia Sausage-nak. Amint a kisebbik galaxis darabokra hullott, csillagai sugárirányú, hosszú pályára lökődtek, nagyjából a galaxis központjától azonos távolságra „fordulnak vissza”, ezzel hosszú, vékony, kolbászalakú pályát írnak le. Csak ezek a Sausage-csillagok maradtak meg a Tejútrendszer utolsó nagy ütközéséből.

A Tejút élete során sok törpegalaxissal ütközött, ám a Sausage az ismert legnagyobb. Tömege több mint tízmilliárdszoros Naptömeg lehetett.

Amikor a Sausage a még fiatal Tejútba rohant, a Tejút korongja valószínűleg felfúvódott vagy szét is töredezett. A Sausage törmeléke szétszóródott a Tejútrendszer belső vidékein, növekedést, domborulatot hozva létre a közepén, mely sűrűbbé is vált, külső részein pedig csillagokból álló “holdudvart”, vagyis halót alkotva.

A kutatók ezen kívül legalább nyolc gömbhalmazt is azonosítottak, melyeket a Sausage hozott a Tejútrendszerbe. A kis galaxisoknak általában nincsenek saját gömbhalmazaik, a Sausage méretére ebből is következtettek.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...