Hang nélkül kritika: Ha zajt csapsz, véged!

Egészen megdöbbentő, de a Hang nélkül (A Quiet Place) című új posztapokaliptikus horrorfilmen Michael Bay is dolgozott producerként, ennek ellenére nincs teli a másfél órás játékidő robbanásokkal. Nagy vállalásról van szó, hiszen John Krasinski nem csak a film rendezését vállalta magára, de a főszerep is az övé volt. A színész egy családapát játszik, aki egy olyan világban kénytelen túlélni, melyet idegen lények pusztítottak el. A Hang nélkül alapvetése zseniális, a szörnyek ugyanis arra csapnak le iszonyatos erővel, akik zajt csapnak. Legyen szó egy elejtett petróleumlámpáról vagy egy fájdalomtól tüzelt üvöltésről, nekik mindegy. Jönnek és elpusztítanak.

A Hang nélkül az a film, amelyre popcornt bevinni szabályosan bűntettnek nevezhető, hiszen egészen a legvégéig szinte alig beszélnek a karakterek. Ennek köszönhető, hogy végig feszült a történet, amikor pedig valami nagyot csattan, az ember szó szerint összerendül a székében. Krasinski alkotása egyértelműen inkább DVD-n élvezhetőbb, ott egy fejhallgatóval kizárhatjuk azt, hogy mások csámcsogása tönkretegye az élményt. A Legenda vagyok volt talán az utolsó olyan posztapokaliptikus film, amelyben ennyire jól bemutatták a világvégét, így a Hang nélkül egyértelműen hiánypótló darab.

A játékidő aránylag rövid, az egyik legnagyobb érdekessége pedig a sztorivezetésnek, hogy már nagyjából a Hang nélkül felénél elkezdődik a finálé, ami tart vagy 40 percig. A közönség nagy része sérelmezni fogja, hogy a szép felvezetést miért szakítják meg ijesztgetős akcióval, azonban a történetmesélés ennek az egyszerű húzásnak köszönhetően teljesen felbolydul. A színészeket gyakorlatilag csak dicsérni lehet, Emily Blunt és a gyerekszereplők is jól működnek együtt a vásznon, végig lehet a sorsukért izgulni.

A szörnyek kicsit a Stranger Thingsre emlékeztetnek, viszont nagyon brutálisak cserébe. A Hang nélkül a család tragédiájával nyit, ez a jelenet pedig sokáig megmarad majd a nézők emlékezetében. Szerencsére a film hanyagolja a tipikus horrorokra jellemző balfogásokat és bugyuta megmozdulásokat a karakterek részéről, így az a veszély nem fenyeget, hogy ezek kizökkentenének hirtelen.

A Hang nélkül nem csak horror rajongóknak ajánlott, egy sima sci-fi néző is simán adhat a filmnek egy esélyt és nem fogja megbánni. A viszonylag kis költségvetéssel dolgozó alkotás egyébként akkora hype-ot kapott Amerikában, hogy jön a második rész is, hiszen hangosan csilingeltek a pénztárgépek. Mivel a befejezés frappáns lett, ezért kérdőjeles számunkra, hogy miképp is folytatódhatna a Hang nélkül. Esetleg más túlélőkkel? Vagy a sztori végén látott csavart tovább kibontva? Az apokalipszis első napjait bemutatva? Rengeteg potenciál van a Hang nélkül elgyötört világában, remélhetőleg élni tudnak majd a lehetőséggel a készítők.

Értékelés: 8/10

Facebook hozzászólások

You may also like...