Hivatalosan is megalakult az Egyesült Államok űrparancsnoksága

Donald Trump amerikai elnök hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok űrparancsnokságát. A Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepségen kibontották az Egyesült Államok új haderőnemének zászlaját.

Az elnök rövid beszédében méltatta az űrparancsnokság jelentőségét és felvázolta annak történelmi szerepét. Kijelentette, hogy a világűr elsődleges fontosságú az amerikai nemzetbiztonságban és nemzetvédelemben.  Az elnöki nyilatkozat szerint szervezet elsődleges feladata  annak biztosítása lesz, hogy senki ne kérdőjelezze meg és ne fenyegesse Amerika fölényét a világűrben. A parancsnokság az Egyesült Államok által létfontosságúnak nevezett érdekeit védelmezi majd a világűrben, amelyet a következő háborúk színhelyének nevezett. Az elnök az okok között megemlítette még Oroszország és Kína térnyerését az űrfegyverzetek kiépítésében.

Az űrparancsnokság az amerikai haderő tizenegyedik harci parancsnoksága lesz. Vezetője, a légierő egyik négycsillagos tábornoka, John Raymond.

Az űrparancsnokság működése nem egyik pillanatról a másikra kezdődik.    A védelmi minisztériumban valójában még tart az űrparancsnokság szervezése, bár már 287 munkatársa van. Raymond Tábornok kinevezését a szenátus júniusban már jóváhagyta, de a szervezés már jóval korábban elkezdődött. Donald Trump 2018 márciusában vetette fel az újbóli létrehozását, kifejtve, hogy a légierő nem képes maradéktalanul ellátni az űrbiztonsági feladatokat, az amerikai űrdominancia biztosítását.  Ennek ellenére a szervezés már korábban megkezdődhetett, Raymond-ot  2016-ban léptették elő tábornokká, és az űrparancsnokság wikipédia oldala szerint azóta vezeti az intézményt..

Az űrparancsnokságnak még nincs elfogadott költségvetése. A Fehér Háznak még meg kell győznie a kongresszust, mert sajtóértesülések szerint egyes részletkérdésekben egyelőre eltér a kormányzat és a törvényhozók álláspontja.

Űrparancsnokság nem új ötlet, már korábban is létezett. 1985-ben hozta létre Ronald Reagan akkori amerikai elnök, de a parancsnokságot 2002-ben megszüntették, miután a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után átszervezték a Pentagont.

Facebook hozzászólások

You may also like...