Hogy állsz a kalózokkal?

Tim Powers 1987-ben publikált egy fantasy regényt, az On Stranger Tides-t, amely később magyarul is megjelent Ismeretlen vizeken címmel. Ismerős a cím? Nos igen, ez a történet inspirálta Jack Sparrow történetét is a Karib-tenger kalózai negyedik részében, amely a könyvvel azonos címet is kapta.

A regény írásakor Powers kutatta a vudu mágiát, a történelemből ismert kalózokat és az ő történeteiket. Egy interjúban elmondta, hogy jó ötletnek találta kalózok köré építeni egy fantasy történetet, s ezért kezdte el tanulmányozni őket. Könyvírás előtt ugyanis mindig ezt a procedúrát követi. Elolvassa a témához kapcsolódó  történelmi eseményeket, életrajzokat és egyéb érdekességeket, amikre ráakad. Aztán talál néhány olyan dolgot, amit bűn lenne nem felhasználni. A munka pedig ezután veszi csak kezdetét igazán: ezt a néhány – történetesen 20-30 – dolgot úgy kell egymással összefűzni, hogy azok egy izgalmas történetté fejlődjenek. Powers alapos utánajárása pedig nem volt hiábavaló, hiszen regénye ettől lett hihető és hiteles, annak ellenére is, hogy mágia és varázslat veszi körül a szereplőket.

A sztoriban felbukkan minden olyan elem, ami elengedhetetlen egy kalózkalandban: rablás, szöktetés, egy merész hős, mindehhez hozzáadva egy bajba jutott barátság, illetve egy kis vudu és mágia. Egyes kliséket viszont elkerült az író, mint mondjuk a kampókezet és a falábakat. A legénység mindennapjaiba is jobban belelátunk, hogy milyen feladatokkal is kell szembenézniük: gondoljunk csak egy-egy támadás következtében keletkezett kár megjavítására. S bár kalóztörténetek kellékeire számítunk, ez nem azt jelenti, hogy maga a cselekmény is teljesen kiszámítható lenne, az ugyanis tartogat néhány csavart.

Az író stílusa hol cinikus, hol realisztikus. A történet se nem túlburjánzó, se nem rövid. Pontosan annyira tömör, amennyire szükséges.

 

A cselekményről:

John Chandagnac bábjátékos, aki azért tartott Jamaicába, hogy bosszút álljon az apai örökségét elorzó bácsikáján, kalózok fogságába esik, és ott választhat: vagy beáll a martalócok közé, vagy halálnak halálával hal. Mivel megvan a magához való esze, megragadja a kínálkozó lehetőséget, és hamarosan Jack Shandyként próbálja állni a sarat kardpárbajokban, tengeri csatákban és vudu-varázslatok közepette a trópusi szigetvilág legsötétebb zugaiban.

Ám most újabb kihívással kell szembenéznie, mert a legendás Feketeszakáll toborozni kezd a legkönyörtelenebb kalózok közt, legyenek azok élők vagy akár élő halottak, hogy hétpróbás legénységével útnak indulhasson egy másik legenda nyomában: az Örök Ifjúság Forrása után kutatva.

Jack Shandynek minden jártasságára szüksége lesz a kardvívásban, a varázslásban, sőt még a bábozásban is, ha meg akarja szabadítani saját magát és szíve szerelmét a démoni Feketeszakáll karmaiból.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...