Hogy boldogulnál egy olyan világban, ahol a virágzó korrupció legfőbb eszköze az emberek IQ-szintje?

Janusz Zajdel egyike a legnépszerűbb lengyel sci-fi íróknak. 1938-ban született, majd viszonylag hamar, 1985-ben hunyt el. Hogy nemzetének nagy sci-fi írója volt, azt onnan is sejthetjük, hogy a lengyelek elneveztek róla egy irodalmi díjat.

A műfajon belül főként a társadalmi sci-fi és a disztópia világában merült el. Hősei jellemzően olyan figurák, akik kétségbeesetten próbálják feltárni a körülöttük lévő világ értelmét.

Janusz Zajdel tollából (vagy írógépéből?) született többek közt az Alsó határérték című regény is 1982-ben.

Ez a könyv egy kegyetlen jövőképet tár elénk, belevonva a történetbe a kommunizmust és a kapitalizmust is. Egy látszólag szabad társadalmat látunk, amely a valóságban mégsem annyira szabad. Sőt, több szinten is ellenőrzött. A művet az 1982-ey év legjobb sci-fi regényeként ismerték el Lengyelországban.

A korábbi Szovjet blokkba tartozó országokban, ahol a kormányt nyíltan kritizálni igen veszélyes volt, és valójában a cenzúra is elég erősen működött, mint sok más utópikus regényt, ezt is úgy értelmezték, mint egy kritikát a rendszer ellen, amelyet sci-fi regénynek álcáztak a cenzúra kijátszásának érdekében. Ennél viszont tágabban is értelmezhető: egy regény arról, hogy hogyan is nézne ki egy rendszer, amely a két rendszer keverékéből, konvergenciájából jönne létre.

Bátran ajánljuk a könyvet!

Facebook hozzászólások

You may also like...