Houston, kérnek egy friss kávét?

A XXI. században óriási vágy lett a tökéletes kávé előállítása. Baristák keresik milliós kávéfőző gépek mellett állva az abszolút módszert. Egy új vállalkozás a világűrt szúrta ki a új kísérletéhez. Egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó jövőre tervezi a világűrbe juttatni kávépörkölő kapszulájukat.

Mi lehet tökéletesebb, mint a visszatéréskor keletkező súrlódás hője.  A kapszula a Föld légkörébe való visszatéréskor keletkezett hőt használja fel a kávészemek pörköléséhez, amint azok egy túlnyomásos tartályban lebegnek. A tartályban a kávészemek mindenhol megpörkölődnek, és ily módon tökéletes kávét lehet előállítani.

A Földön azért nem lehet tökéletes, mert a kávészemek pörkölés közben össze-vissza hánykolódnak, eltöredeznek és a pörkölő forró felületével érintkezve pörkölődnek meg. De a súlytalanságban a kávészemek lebegnek a forró tűzhelyben, egyenletesen elosztott hőt kapnak, és szinte tökéletesen megpörkölődnek.

A 300 kilogramm szemeskávét tartalmazó kapszulát egy rakétával juttatják a világűrbe, mintegy 200 kilométeres magasságba. A szemek abban a hőben pörkölődnek meg, amely akkor fejlődik, amikor a kapszula visszatér a Föld légkörébe, a túlnyomásos tartályban a hőmérsékletet 200 Celsius-fok körül tartják. Már tárgyalásokat folytatnak olyan magán rakétagyártó cégekkel, mint a Rocket Lab és a Blue Origins.

Az űrben pörkölt kávéból Dubajban, a vállalkozópár Space Roasters nevű cégének székhelyén fognak először kávét főzni. Azt még nem tudni, mennyibe fog kerülni egy csésze kávé.

Facebook hozzászólások

You may also like...