Igazi bulihely volt Stonehenge

Meglepő eredmény hozott a Stonehenge körül talál állati maradványok vizsgálata. A jelek szerint tömeges ünnepségek zajlottak itt, Igazán nagyszabású kőkori ünnepi rituálék bizonyítékait találtak.

Vajon olyan lehetett, mint egy mai búcsújáró hely? A kutatók négy késő újkőkori helyszínen régészeti munka során talált, összesen 113 sertéscsontot vizsgáltak meg. Az izotópos elemzések eredménye szerint a feltárt disznócsontok többnyire Skóciában, Anglia északkeleti részén és Nyugat-Walesben, valamint Nagy-Britannia számos más helyén nevelt állatoktól származnak.

A bizonyítékok alapján ezek az összejövetelek lehettek a sziget első nagy közös kulturális eseményei, melyekre Nagy-Britannia minden tájáról sereglettek az emberek és az otthon nevelt és oda szállított állatok húsából lakomáztak.

A lelet már csak azért is érdekes, hiszen sertés bőven lehetett volna a találni a környéken is. A vendégeknek mégis a lakóhelyükön nevelt állatok húsát kellett magukkal vinniük, így származhatnak az ott talált disznómaradványok távoli helyekről. Mivel a leletek nagy távolságról származnak, a hajdani résztvevőnek komoly energiát kellett befektetniük, hogy odaszállítsák, vagy lábon odahajtsák az állatokat. Valószínűleg előírták, hogy a lakomák résztvevőinek a magukkal kellett vinniük a sertést, nem szerezhették be helyben.

Az angliai Wiltshire-ben álló Stonehenge mintegy ötezer éves, a régészek szerint a szezonális mezőgazdasági ciklusok inspirálhatták arra a neolitikus kor emberét, hogy hatalmas, 25 tonnás homokkövek sorba rendezésével kövesse a Nap mozgását.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...