Igorka, az orosz lépegető

A héten megnyílt moszkvai fegyverkiállítás legnagyobb, de igencsak kétes értékű szenzációjával a Kalasnyikov gyár szolgált. Az AK-47-esről ismertté vált gyár a legújabb fegyvertervei mellett bemutatta Igorkát, lépegető harci robotját. Magassága négy méter, súlya négy és fél tonna, és a fejlesztők szerint harci és mérnöki feladatra szánják. Golyóálló fülkéjében több ember is elfér.

A bemutatkozás inkább derültséget okozott a világban. Igorka első pillantásra a komputerjátékok lépegető robotjának, egy villamosnak, és egy fára épült modern vadászles szerelemgyerekének tűnik.  A bemutató értékét jelentősen rontja, hogy Igorka nem tud lépegetni, Miközben a Boston Dynamics robotjai már különleges körülmények között is bemutatkoztak.

A tankszerű lépegető harci robotok ötlete a Star Warsig vezethető vissza, a Birodalom visszavágban a Hot bolygót megszálló Birodalmi AT-AT lépegetők fantasztikus látványt nyújtottak. Értelmetlenségük már akkor megmutatkozott, mert abszolút felesleges a levitációs technológia mellett. Különösen feltűnő volt ez esetlen mozgásuk mellett – aminek egyébként a Stop Motion bábtechnika az oka -, hogy mennyire sérülékenyek ezek a lábak.

Harctéri szempontból is értelmetlen, napjaink tankjai a lehető legalacsonyabbra épülnek. Magassága miatt kiváló célpont, és a lábai különösen sérülékennyé teszik. Egy láb-ízületbe fúródó páncéltörő rakéta gyorsan véget vetne a pályafutásának.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...