Irány egy kis középkori detektíveskedésre!

A 15. századi Tallinban a vallás és babonák kéz a kézben járnak, s mindenhol ott vannak. Egy ilyen világba csöppenünk, ha Indrek Hargla Melchior-könyveit (Melchior, a patikárius és a Szent Olaf-templom rejtélye, Melchior és a Kerekeskút utca lidérce, Melchior és a hóhér lánya) kezdjük olvasni.

A középpontban Melchior áll, aki kíváncsiságáról, eszességéről, logikus gondolkodásmódjáról és a gyilkosságok megoldásának képességéről híres. A Kerekeskút utca történetének ügyben például, amely megoldásra vár, képbe kerülnek kísértetek is, ezzel kapcsolatban viszont Melchior sokkal gyanakvóbb, mint szomszédai. Miután több ember is meghal azt követően, hogy azt mondták, látták a kísértetet, főhősünk felbuzdul, hogy végére járjon a dolognak, s leleplezze, hogy mi a valóság a mesék mögött. Ehhez hasonlóan a másik két könyv is detektívregény, amelyekben különféle ügyek megoldása során ámulhatunk főhősünk okfejtésén.

Indrek Harlga Észtországban a bűnügyi és spekulatív fikció műfaj bestellerének számít, és őszintén szólva, ha ezeket a regényeket elolvassuk, magunk is érteni fogjuk, mitől is olyan híres. Hargla gyönyörűen tárja fel előttünk a múltbéli időt és helyszínt, s a látvány mellett még az illatokra, hangokra is koncentrál, sikerül neki megidézni azokat.

Bár Melchior a szimpla logikára alapoz mindent, s módszereit olykor még maga Scherlock Holmes is megirigyelhetné, mindeközben mégis végig érezzük, hogy a középkor világában vagyunk.

Mindhárom regény egytől-egyig izgalmas. A bonyodalmak jól ki vannak találva, a tempó is tökéletes, a csavarok pedig frappánsak. Ahogy a cselekmény halad, mi magunk is egyre csak gondolkodunk, hogy vajon mi a megoldás, mi rejtőzik a titkok mögött.

Szórakoztató regénysorozat, amely érdekfeszítő és leköti a figyelmet, így nem csak a detektívregények kedvelőinek, de tulajdonképpen bárkinek ajánljuk. Ráadásul most a három könyv egyben akciósan is beszerezhető.

Facebook hozzászólások

You may also like...