Jön a kerék alakú űrállomás

A 2001 Űrodüsszeia című film egyik ikonikus pillanata, amikor lágyan, Johann Strauss Kék Duna keringőjének dallamára beúszott a képbe a Föld körül keringő űrállomás. A Dupla kerék formájú átszállóhely 275 méter átmérőjű, és a forgás okozta centrifugális erő teremt a külső íven mesterséges gravitációt.

Lehet, hogy ez lesz az első objektum, amely végre megvalósulhat a filmből? A valóság sok évtizedes lemaradásban van a filmhez képest, de az amerikai Gateway Foundation 2025-szeretné megnyitni kerék formájú űrállomását.

Bár filmbeli dupla kerék átszálló állomásként és tudományos laboratóriumkánt szolgált, a Von Braun névre keresztelt szimpla kerék űrhotelként fog elsősorban üzemelni. Vastag pénztárcájú turisták tölthetnek el egy hetet az űrállomás fedélzetén, élvezve a kerékben megtapasztalható alacsony gravitáció előnyeit, és esetleges hátrányait.

A  Gateway Foundation nem szeretné az egészet befektetőkkel finanszíroztatni, állami pénzben is reménykednek, ezért cserébe fenntartanának néhány egységet tudományos célokra. Az űrhotel építese 2025-ben kezdődik és a tervek szerint 2027-ben már fogadja a vendégeit.

2061. Harmadik űrodisszeia

A Gateway Foundation egyaránt együttműködik a Virgin Galactic, a SpaceX  és a Blue Origin cégekkel. A három nagy, magánűrhajózási cég fogja az utasokat szállítani.

A névválasztás nem véletlen Wernher Von Braun, a náci rakétafegyverek, majd az amerikai űrprogram atyja 1956-ben saját maga mutatta be a kerék formájú űrállomás tervét.

Facebook hozzászólások

You may also like...