Kemény sci-fi, poénnal vegyítve

A MI, Bob egy jó kis science fiction, némi komikus fűszerezéssel.

A könyv nyitányában címszereplőnk, Bob Vegasban van egy tudományos kongresszuson. Bob amolyan furcsa fickó, imádja a tudományokat, a Star Treket és hát van egy saját software cége is. Amíg Vegasban van, meggyőzik őt arról, hogy fagyassza le a testét, hogy aztán a jövőbe ébredjen.

De mi várja a jövőben? Bob teokráciában ébred. Szemben más hasonló témájú történetekkel, főhősünk azonnal elfogadja az új valóságot, s az író nem szentel oldalakat arra, hogy Bob azzal áltassa magát, hogy biztosan drog hatása alatt áll, vagy épp agydaganata van.

Azzal, hogy Dennis E Taylor egy modern ember történetét meséli el, aki egy önreplikáns Neumann-szondává válik, megnyitja az egész univerzumot, és lehetővé teszi az olvasó számára, hogy megvizsgálja azt egy olyan perspektívából, amelyet megérthet, amelyhez kapcsolódhat.

Az író egy érdekes koncepciót használ. Nem egy újszerűt, de egy jól kidolgozottat. Az egész történet Bob karakterére támaszkodik, aki szerencsére egy vicces, okos, egy kissé scifi geek forma, erős erkölccsel. Személyisége nagy hatással van a regényre. A kulturális referenciák meglehetősen bőségesek, s ha felismerjük őket, akkor egyre csak fokozódik az olvasás élménye. Csak, hogy említsünk közülük, ott van Ackbar Admirális vagy Homer – ha ismerjük és kedveljük ezeket a karaktereket, akkor kétség sem fér hozzá, hogy a könyv nekünk való.

Túl nagy jellemfejlődésekről egyébként nem beszélhetünk, viszont láthatjuk Bob különböző változatait, amit a szerző ügyesen old meg, a változatosság mindvégig megmarad, pont annyira, amennyire kell.

Mindemellett az ábrázolt univerzum összetett és lenyűgöző, a Földtől, és annak minden problémájától kezdve más csillagrendszerekig. Némi filozófiai vonalat is visz Taylor a történetbe, felvetődik a kérdés, hogy mit jelent embernek lenni, élni, vagy éppen, hogy mi a jó, és mi a rossz.

Összességében, egy szórakoztató kaland tárul elénk, egy élvezetes könyv, amit kár lenne kihagyni, különösen akkor, ha kedveljük a humorba ágyazott tudományos regényeket.

Facebook hozzászólások

You may also like...