Kitűnően működnek az új magyar zsebműholdak

A terveknek megfelelően megkezdte működését s két új magyar mikroműhold. December 6-án helyi idő szerint délelőtt indult a Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája Új-Zélandról, majd sikeresen pályára állították a műegyetemi fejlesztésű SMOG-P és a magánfinanszírozású ATL-1 kisműholdakat. A hordozó rakéta egy japán nagyobb műholdat és 6 darab PocketQube osztályú (zseb-) műholdat állított 365 kilométeres alacsony Föld körüli pályára.

A műholdak jeleit először egy japán rádióamatőrnek sikerült fognia körülbelül 4 órával a felbocsátás után.

A műholdak először magyar idő szerint 19:40-kor értek Magyarország fölé. Azóta 12 alkalommal haladtak át az ország felett, és a több mint 991 vett adatcsomag bizonyítja, hogy a műholdak üzemszerűen működnek, a szakemberek több alkalommal vezérelték is őket a földi állomásokról.

A műholdak fedélzeti hőmérséklete +15-+54 fok között mozog, a fedélzeti akkumulátorok töltöttségi szintje pedig 85-100 százalék közötti.

A SMOG-P a világ legkisebb teljes értékű működő műholdja. Külön szakmai siker, hogy a többi, velük együtt pályára állított zsebműhold eddig nem mutatott üzemszerű működésre utaló jeleket. A magyar műholdat építették, míg a többi eszközt egy meglévő platformra, például a Raspberry Pi mikroszámítógépre alapozták. Ezek alig fértek el, illetve lehet, hogy nem bírták az utat.

Facebook hozzászólások

You may also like...