Klorofill van benne, de nem növény. Mi az?

Kanadai kutatók először találtak kutatók olyan élő szervezetet, amely képes klorofill előállítására, de nem végez fotoszintézist.  A különleges organizmust corallicolidnak nevezték el, mivel a Földön élő korallok 70 százalékában megtalálhatók. Ez a második leggyakoribb élősködő a bolygó koralljai esetében, de eddig nem figyeltünk fel rá.

Ez a szervezet teljesen új biokémiai kérdéseket vet fel. Olyan, mint egy parazita, és nem fotoszintetizál. Ennek ellenére klorofillt állít elő. A klorofill a zöld növényekben, algákban lévő azon anyag, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Egyszerűen szólva a napfény energiáját használva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre.

A szervezet egy érdekes problémát vet fel. Fotoszintézis nélküli klorofill léte nagyon veszélyes, mivel a klorofill nagyon jó az energia elnyelésében, de fotoszintézis nélkül ez az energia nem alakul át. Olyan, mintha egy bombával a sejtjeinkben élnénk

A corallicolidok élőhelyes sem hétköznapi. A zátonyok építéséért felelős legkülönbözőbb korallok  és a tengeri rózsák gyomorüregében tanyázik.  Sötét helyen él, előállít klorofillt, amely azonban nem hajtja végre alapvető feladatát. Vannak sejtplasztidjai, ez a növényi sejtekben azon hely, ahol végbemegy a fotoszintézis. Az organizmus újabb rejtélyt állított a tudósok elé: a klorofill előállításához szükséges mind a négy gén megtalálható benne.

A kutatók nem értik, hogy ez az elő szervezet miért ragaszkodik ezekhez a génekhez. Úgy vélik, valami új zajlik a biológiában, olyan, amit még soha nem tapasztaltunk.

(via)

 

Facebook hozzászólások

You may also like...