Különleges gravitációs hullámokat érzékelt a LIG-Virgo

  1. április 12-én különleges fekete lyukak összeolvadást figyelték meg a Földtől mintegy 1,9-2,9 milliárd fényévnyire távolságban

A LIGO-Virgo hálózat által eddig megfigyelt kettős rendszerek mindennyikénél nagyjából megegyező volt a két fekete lyuk tömege. Ez az első olyan megfigyelt kettős feketelyuk-összeolvadás, ahol a két fekete lyuknak egymástól nagymértékben eltér a tömege. A jelenség a GW190412 sorszámot kapta.

A vizsgált gravitációs hullámokat kibocsátó fekete lyukak tömege körülbelül nyolc illetve harminc naptömeg. Ez a nagy különbség azt jelenti, hogy sokkal alaposabban meg tudják vizsgálni a rendszer számos tulajdonságát, például a tőlünk való távolságát, a látószöget, amelyből nézzük és azt, hogy milyen gyorsan kering a nehezebb fekete lyuk a tengelye körül.

Fény

Az amerikai LIGO kettős műszer és az olaszországi Virgo detektor egyútta igazolhatta Einstein általános relativitáselméletének egyik eddig nem ellenőrzött felvetését. amely felvetette az alapfrekvenciánál kétszer vagy háromszor magasabb gravitációs hullámok létezésének lehetőségét.

Most először “hallhatták meg” a kutatók a gravitációs hullámok összetéveszthetetlen moraját.    Az ehhez hasonló rendszerek esetében, amelyek különböző tömegű fekete lyukakkal rendelkeznek, a gravitációs hullámok jelének ez a felhangja sokkal hangosabb, mint a megszokott megfigyelések esetében.

A megfigyelés egyúttal a Naprendszer asztrofizikai tulajdonságainak pontosabb mérését is lehetővé tette.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...