Lávató a havas vulkánban

Eddig ismeretlen lávatót rejt a Mount Michael vulkán krátere. A Saunders-szigeti természeti jelenséget műholdról fedezték fel. A sziget az Egyesült Királyság kormányzása alá tartozó atlanti-óceáni Falkland-szigetek része, Dél-Amerika partjaitól mintegy 500 kilométerre terül el. A 990 méter magas Mount Michael-vulkán lávatava rendkívül ritka jelenség, rajta kívül valószínűleg csak hét létezik a Földön.

Mount Michael vulkán nehezen mászható, ezért csak az űrből készített képek segítenek a tűzhányó kráterébe bepillantani. A műholdak szenzorai már az 1990-es évek óta kimutatták a kráter furcsa hőmérsékleti anomáliáit, de csak a legmodernebb műszereknek sikerült megfejteni a rejtélyt és igazolni, hogy lávató izzik a kráterben.

A kráterben egy 90-215 méter széles, nagyjából ezer Celsius-fokos lávató működik folyamatosan. Ezt a University College London és a brit antarktiszi kutatóprogram tudósai állapították meg a 15 éven keresztűl, 2003 és 2018 között gyűjtött adatok elemzéséből.

A Föld felszínén mintegy 1500 tűzhányó működik, azonban rendkívül ritka, hogy krátereikben megmarad a forró, olvadt kőzet, A Mount Michael előtt mindössze hat ilyen tavat ismert a tudomány.

Érdekes, hogy a  Saunders-szigetre viszonylag látogatott hely de még senki sem mászott fel a Mount Michael-re. A vulkánturizmus mellett i sérthető. A csúcsot hatalmas hógomba veszi körül, melyen különlegesen puha a hó, valószínűleg a vulkán folyamatos gőzölgése miatt. Nem lehet rajta járni, csak ha utat ásunk benne, de működő tűzhányó közelében ez veszélyes lehet.

Régi rejtély, hogy miként maradhat folyékony a láva a tóban és miért nem szilárdul meg időről időre. Lávató található a Kongó Demokratikus Köztárság Nyiragongo-vulkánján, az etiópiai Erta Alén, az antarktiszi Mount Erebuson, a vanuatui Mount Yasuron és az Ambrym vulkanikus szigeten, a hawaii Kilaueán és a nicaraguai a Masaya-tűzhányón.

Facebook hozzászólások

You may also like...