Megjelent a decemberi Galaktika

A Galaktika magazin decemberi számának indítója, a Monolit-díjas Varga Csaba Béla a misztikus Indiába repíti el olvasóit kisregényében. Az Aelita-díjas orosz Olga Larionova egypercese egy macskás hölgy monológja, természetesen sci-fis csavarral. A Zsoldos Péter-díjas Antal József két időszerű témát ötvöz írásában, a karácsonyt és a mesterséges intelligenciát. Nick DiChario Hugo- és World Fantasy-díjra jelölt történetének java szintén a téli ünnepekhez köthető, de valami egészen más, tragikus eseményhez is. Orosz Adél főhőse a jövő jóléti társadalmában munkalehetőséget szimatol. Luigi Brasili egy vonat utasait kíséri hátborzongató útra a telihold sápadt fényében. Az ukrán Vaszilij Berezsnoj a Naprendszerbe hazaérkező űrhajósokat szembesíti nem mindennapi fogadtatással. Bojtor Iván kutatója egy idegen bolygó lényeinek kultúráját próbálja feltérképezni lehallgatott párbeszédeik alapján. A havi retró ismét a méltatlanul elfeledett orosz úttörő, Graal Arelszkij életművéből kínál ízelítőt, melyben egy tóba zuhant meteorit után folyik a hajsza… vagy lehet, hogy a tárgy nem is meteorit.

A központi tudományos rovat arra hívja fel a figyelmet, hogy a hekkerek tevékenysége nem csak a Földön okozhat gondokat. Emellett olvashatók még cikkek többek közt a riasztóan melegedő Európáról, egy újszerű animációs SF-sorozatról, életre kelő mechanikus szobrokról
és egy amerikai progresszív hardrock-banda munkásságáról. Folytatódik Kenessei András beszélgetéssorozata a ChatGPT-vel, ezúttal az emberi faj őstörténetéről. A képregény Halmi Zsolt alkotása Tom Anderson (Burger István) novellája alapján.

A magazin XL-változatában Louis Trimble Antropol című regénye olvasható egy galaktikus ügynökség emberének kalandjairól egy magyarok által lakott távoli kolónián. A Galaktika 405. száma újságosoknál nem kapható, keresse tehát a szerkesztőségben, vagy fizessen elő, ezzel is támogatva fennmaradását a jelenlegi nehéz időkben!

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...