Megjelent a júliusi Galaktika

A Galaktika magazin jubileumi, 400. száma ezúttal kizárólag hazai szerzők írásait tartalmazza, számos korábbi Eurocon- és Zsoldos Péter-díjast felvonultatva. Erdész Róbert nyitó egypercese ötletes megemlékezés, időutazós történetbe csomagolva. Őt Szélesi Sándor követi, akinek jövőben játszódó, a Mysterious Universe világához köthető elbeszélése nagyon is mai problémákra reflektál. Nemere István egy űrkolónia hazavágyódó lakójáról ír. Tarja Kauppinen dörzsölt hősnője egy élő medveisten után kutat Kamcsatka vadonában. Míg Márki István történelmünket színezi át, Mátyás királyt állítva nem mindennapi döntés elé, addig Benyák Zoltán távoli jövőjének digitális lényei az emberektől rájuk hagyott művészetek örökségét igyekeznek továbbvinni. Greta May elmeorvosát egy különleges beteggel szembesíti, aki állítása szerint az egész világ sorsát viseli vállán. Toochee azt a kérdést feszegeti izgalmas novellájában, létezhetnek-e még titkok mai világunkban. Lovas Lajos rendkívüli szövetségeseket állít az emberiség oldalára – épp csak túl kell élnünk a segítségnyújtásukat. A havi retró Babits Mihály egypercese, ami ily módon frappáns keretbe foglalja ezt az ünnepi lapszámot.

A központi tudományos rovat azt vizsgálja, milyen megoldásokat kínál modern korunk az elhunyt hozzátartozók emlékének megőrzésére. Emellett olvashatók még cikkek többek közt az új Flash-filmről, egy újító, drónokat alkalmazó színházelőadásról, az e-üzemanyagok készülődő forradalmáról, és a föld alatt ránk maradt legrégebbi, érintetlen vízről. Folytatódik Kenessei András beszélgetéssorozata a ChatGPT-vel annak az erkölcshöz és Asimov robottörvényeihez fűződő viszonyáról. A képregény egy újabb H. Rider Haggard-kaland, a Az elveszett aranyváros adaptációja Kiss Ferenc szövegével és Topálovits Pál rajzaival.

A magazin XL-változatában a Zsoldos Péter- és Galaktika közönségdíjas Fedina Lídia modernizált Grimm-meseátirata olvasható, valamint a szerző további két írása.

A Galaktika 400. száma újságosoknál nem kapható, keresse tehát a szerkesztőségben, vagy fizessen elő, ezzel is támogatva fennmaradását a jelenlegi nehéz időkben!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...