Mi lenne, ha a jég nem olvadna meg a melegtől?

Stephen Baxter azok közé a sci-fi írók közé tartozik, akik képesek mindig valami zseniális ötlettel előállni, s amikor így tesznek, történeteikkel a mi agykerekeinket is beindítják és jól átmozgatják.

Nincs ez másképpen az Antijégnél sem, amely mű elejétől a végéig izgalmas cselekményt tartogat. Baxter a tudományról és technológiáról való tudását remekül képes belesűríteni könyveibe, legtöbbször az alternatív történelem műfajába belevegyítve mindazt.

A könyvet 1993-ban adták ki, de visszanyúlik egészen az 1800-as évek viktoriánus korszakába.

A krími háború történetét ismerjük. De vajon hogyan alakultak volna az események, ha váratlanul felfedeztek volna egy új elemet, egy titkos fegyvert, az antijeget? Hogyan hatott volna ez a történelemre, a krími háború végkimenetelére? Ekörül a kérdés körül forog a mű, s Baxter az antijég eszközével írja újra a történelmünket.

Főszereplőnk Ned Vicars, aki gyakorlatilag a krími háborúval és az azzal érkező károkkal együtt nőtt fel. Fontos szereplők még Josiah, aki gyakorlatilag megváltoztatja a történelmet, Holden, az újságíró, valamint Françoise, a hazafias nő, aki elkápráztatja főhősünket. Mindegyik karaktert alaposan kidolgozta az író.

A könyv most adventi csomagként is megrendelhető, amely az Antijég mellett a Fagyott égbolt két részét és egy Galaktika vászontáskát is tartalmaz.

Facebook hozzászólások

You may also like...