Mi lesz abból, ha két remek sci-fi író összedolgozik?

A Napvihar Arthur C. Clarke és Stephen Baxter közös műve, s tulajdonképpen a szerzőpáros korábbi összedolgozása eredményének, Az idő szemének furcsa folytatása. Míg Az idő szeme egy utazás egy alternatív Földre, amelyben több idővonal együttesen létezik, addig a Napvihar a világvége katasztrófáját megidéző történet. Talán a két regény mutat némi eltérést, mégis Clarke és Baxter megpróbálták őket összekapcsolni.

A korábbi regényben egy olyan világba csöppenünk, ahol különböző időpontok és helyszínek egybefonódnak, amelyből történelmi alakok furcsa találkozása következhet különös helyeken. Mindez egy rejtélyes katasztrófa következménye. Amelyből aztán persze kellemetlen szituációk alakulnak.

A folytatásban ismét Az idő szeméből megismert hősünk, Bisesa kerül középpontba. A helyszín London, a dátum 2037. július 09., az alternatív világban eltöltött idő pedig mintha nem is lett volna. S máris jön a következő furcsaság, egy komoly naptevékenység, ami semmi jót nem ígér bolygónk rendszerének. Ez viszont még csak a kezdet: 2042-re egy komoly, pusztító napkitörés van kilátásban. A katasztrófa tehát vészesen közeledik.

Próbálják elhárítani a pánikot és elterelni a figyelmet erről a horrorról, de ez érthető okokból nem túl egyszerű feladat. Igyekeznek a lehető legjobb döntéseket meghozni, s végül egy projektet is sikerül kidolgozniuk, ami talán alkalmas lehet a Föld megmentésére. Talán.

A történet következő része az Elsőszülöttek, amely már egy idegen intelligenciára fókuszál, arra, melynek igen sok köze volt a napkitöréshez. A három műből így összeáll egy trilógia, mely együttesen alkotja a Time Odyssey sorozatot.

A két szerző stílusa jól összepasszol, közös munkáik izgalmasak és jól működnek, amire az is bizonyíték, hogy nem álltak meg az első együtt megalkotott regény után. A főbb szereplőket kellőképp kidolgozták, a történetet jól felépítették, a kulcsjelenetek drámaiságát lenyűgözően képesek voltak az egekig fokozni, a feszültséget a maximumra emelni. Ha egyszer kézbe vesszük ezeket a könyveket, nehéz őket letenni.

Facebook hozzászólások

You may also like...