Miniinterjúk – Fedina Lídia

Lőrinc L. Lászlót 80. születésnapja alkalmából a Metropolis Media egy különleges kötettel lepte meg. A könyvben 12 olyan író egy-egy novellája olvasható, akik a szerző rajongói is egyben. A kötetek szerzőivel villáminterjúkat készítettünk, a sort a kötet női szerzőjével, Fedina Lídiával kezdjük.

1, Mióta ismered/olvasod Lőrincz L. László műveit?

Lőrincz L Lászlót a szüleimtől örököltem. Nálunk mindenki olvasta, és legnagyobb örömömre párom, Kiss Ferenc, nem csak olvasta, de, ahogy ő mondja “megzenésítette”, azaz átdolgozta képregényre a mester több művét. Élvezet volt újraolvasni, most képregényben, a Lőrincz műveket, nagy örömet okozott.

2, Melyik műve inspirálta a novelládat, hogyan merítettél a művéből vagy műveiből ötletet?

Lőrincz L László, a sci-fi író egyben Leslie L Lawrence is, aki kiváló, fordulatos krimiket alkot. Úgy gondoltam ötvözni kellene ezt a két műfajt. Mivel nagyon szeretem a kissé misztikus történetszálakat, és igen izgalmasnak találom a valóságos alapokon nyugvó meséket, egy olyan témát választottam, ami tényekre épít, pontosabban Móricz János ecuadori expedícióján, amikor felfedezte az ún. Fémkönyvtárat. Erre a helyszínre, ebbe az eseménysorba helyeztem bele a kitalált történetet, ami krimi és sci-fi is egyben. A lőrinczi hagyományokon alapulva, természetesen, van benne szép és rejtélyes nő, gyilkosság, varázslat (vagy ismeretlen technika, ahogy tetszik), sőt, és ez egy kicsit lovecraftos – elgondolkodtató dolgokat találnak, de nem árulom el, hogy mit.

A jádekoponyák szigete

3, Mennyire áll közel hozzád ez a stílus? Mennyire kellett kilépned saját kereteidből?

Bár kedvenc zsánerem a sci-fi, más műfajokban is kipróbáltam már magam, a rajzfilm-forgatókönyvtől és a kisgyermekeknek szóló meséktől kezdve, a lányregényen és a humoros írásokon át a thrillerig. Ilyen legutóbb megjelent könyvem, A Seuso-mozaik, ami nem áll messze a krimitől. Én magam is szívesen alkotok fordulatos, kissé romantikus történeteket, talán ezért is szeretem annyira Lőrincz L László munkásságát, vagy éppen fordítva: azért szeretek ilyen történeteket nem csak olvasni, de írni is, mert a mester munkássága fontos része az életemnek.

4, Melyik a kedvenc Lőrincz/Lawrence regényed/novellád?

Nem kérdéses: A föld alatti piramis. Csak sajnálom, hogy a végén elpusztul – de hát az ilyen különleges dolgoknak mindig ez a sorsa a történetekben. Jut eszembe, nagyon évezem, ahogy Lőrincz L. László beleírja saját magát az elbeszéléseibe, Mr. Lawrence, a nyomozó, remek figura! A másik ikonikus nyomozóját, Lendvay C. Jánost én is beleírtam a történetembe, no és… de ez úgyis kiderül a novellából.

5 Melyik szerzőt szereted jobban: Lőrinc L. Lászlót vagy Leslie L. Lawrence-et?

Mondhatnám, hogy a sci-fi írót egy árnyalattal jobban kedvelem, vagyis Lőrincz L. Lászlót, de ha őt szeretem, akkor szeretem Lendvayt és Lawrence-t is, hiszen olyanok ők, mint az örök háromság, amelyik egy és ugyanaz, mégis három különálló karakter. És ilyen nincs még egy, a mi univerzumunkban legalábbis.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...