NASA lélegeztetőgép

A koronavírus járvány néha meglepő eseményekkel jár és nemvárt helyről érkezhet a segítség. A NASA bejelentette, hogy mérnökei mindössze 37 nap alatt kifejlesztettek egy lélegeztető-gépet.

A meglepő bejelentés kapcsán Michael Watkins, a pasadenai Jet Propulsion Laboratory igazgatója ezt nyilatkozta: A mi specialitásunk az űrhajók és nem orvosi műszerek gyártása. Amihez mi értünk, az a kiváló mérnöki munka, a szigorú tesztelés és a gyors prototípuskészítés. Amikor rájöttünk, hogy képesek lehetünk rá, úgy éreztük, hogy az orvosi és a szélesebb közösség érdekében tudásunkat és tapasztalatainkat is meg kell osztanunk.

A mérnökök Home Office módszerrel 37 nap alatt tervezték meg és állították elő a prototípust. A készülék jóval egyszerűbb, mint a hagyományos lélegeztetőgépek, ezért könnyebb, gyorsabb és olcsóbb a gyártása. Természetesen nem tud annyit, mint a kórházi professzionális gépek, kifejezetten a koronavírus okozta légzéselégtelenség kezelésére szolgál. Élettartama is alacsonyabb, a működési ideje körülbelül 3-4 hónap.

A készüléket az emberi betegekhez hasonló szimulátoron sikeresen tesztelték. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal jóváhagyta a rendkívüli engedélyt.

Túlélők

A NASA nem csak a gyors fejlesztéssel segíti az egészségügyet és a betegeket. AJPL dolgozói rendkívül büszkék alkotásukra. A tervrajzokat és a teljes dokumentációt teljesen ingyenesen közzétették, így bárki gyárthatja a készüléket, hogy minél gyorsabban minél több készülék álljon a betegek rendelkezésére.

Facebook hozzászólások

You may also like...