Négyszer észleltek gravitációs hullámokat

Az Amerikai-Európai közös gravitációshullám-kutatás meghozta a gyümölcsét. Az eredmények közös feldolgozása után négy további gravitációshullám-forrást találtak. Külön szenzáció, hogy az egyik hullámforrás jelei ötmilliárd évvel ezelőtt indultak útnak, akkor, amikor a Nap megszületett.

2015 szeptemberében, a Ligo műszer tesztidőszakának végén észleltek először gravitációs hullámot. A kutatóknak szerencséjük volt, a hivatalos program csak néhány nap múlva kezdődött, de a berendezés teljes kapacitással működött. D a detektorral nem lehet elég pontosan megállapítani a hullám forrását, ezért is együttműködési megállapodást kötöttek az európai Virgo projekttel.

Az adatok elemzése nem egyszerű folyamat, az adat kiértékelések bonyolultsága miatt ez a folyamat 1-1,5 évig is elhúzódhat. A négy új forrásra  a 2016. november 30-tól 2017. augusztus 25-ig tartó második megfigyelési időszak alatt folytatott megfigyelések értékelésekor bukkantak.  Az 5 milliárd fényév is új rekord, aA legtávolabbi forrás, amelyet a gravitációshullám-detektorok korábban észlelni tudtak, csak 2,9 milliárd fényévnyire volt.

A GW170729 azonosítószámot viselő esemény – amelyet a kutatók 2017. július 29-én észleltek – a legnagyobb tömegű és legtávolabbi gravitációshullám-forrás, amelyet valaha megfigyeltek. Ekkor egy  50,6 és egy 34,3 naptömegnyi fekete lyuk ütközött össze, és az összeolvadás során egy 80,3 naptömegnyi újabb fekete lyuk keletkezett. Az egyenletből látszólag hiányzó  öt naptömegnyi energia alakult át gravitációs hullámokká.

Facebook hozzászólások

You may also like...