Nem kellenek a Marvelnek a meleg szuperhősök?

A Marvelnél és úgy egyáltalán a képregényiparban is az LGBTQ karakterek elég mostohán voltak kezelve, mostanában azonban jó irányba tett lépéseket a népszerű szórakoztatóipari cég. Most viszont a Marvel kukázza az összes olyan képregényét, amelyben meleg hősök a főszereplők. Ezek közül az egyik legfontosabb az America, melyben egy, a saját neme felé kacsintgató tinilány veszi fel a harcot a gonoszokkal. America Chavez először 2011-ben tűnt fel a Vengeance első számában, azóta tagja volt a Young Avengersnek is, nekik fedte fel először, hogy inkább a lányok érdeklik.

Az America azért is feszegetett komoly témákat, mert amellett, hogy Chavez leszbikus volt, bevándorlóként próbálkozott az egyetemmel, ez pedig a mai, az USA-t uraló közhangulatban elég “botrányos” dolog. A Marvel emellett befejezi az Icemant is, melyben Bobby Drake coming outolt. De befejeződik a World of Wakanda is, melyben többek között megismerkedhettünk a Dora Milaje-ban uralkodó komplikált kapcsolatokkal is. Az elit nők nem csak Black Panther testőrségét jelentik, hanem a király háremét, akik közül kikerül az uralkodó új felesége.

A GLAAD minden évben díjazza azokat a könyveket, sorozatokat, filmeket, melyek erős meleg szereplőket vonultatnak fel. A képregényes kategóriában az America, az Iceman és a Black Panther: World of Wakanda is jelölve lett, így azonban a siker elég keserédes.

Természetesen az olyan cégek, mint a Marvel részben azért tudtak ilyen magasra emelkedni, mert elsősorban azt veszik számításba, hogy mely képregényekből kel el sok. Ördögi kör ez, mert a GLAAD-jelöléssel elérhették volna ezek a füzetek a célközönségüket, így viszont már csak utólag fedezhetik fel maguknak a sztorikat az új olvasók. Ellenben azért arról se szabad megfeledkezni, hogy a szakmai siker is számít, így elképzelhető, hogy a Marvel bevállal majd később is olyan szuperhősöket, akik sokszínűséget hoznak a popkultúrába.

You may also like...