Nézzük, milyen az élet a Shora bolygón

Joan Slonczewski Az Elízium gyermeke című története napjainktól csaknem ezer évnyire játszódik. Karakterei lenyűgözőek, felvetett dilemmái érdekfeszítőek. Érdemes elolvasni, az elgondolkodtató sci-fi egyik mintapéldánya.

A történetben visszatérünk a Shora bolygóra, amellyel már az Ajtó az óceánba című előzményben is találkozhattunk. A Shora tulajdonképpen egy vízzel borított hold, ahol egy teljesen női faj él, akik géntechnológiát használnak a bolygó ökonómiájának kontrollálása érdekében. A történet folyamán számos társadalomra vonatkozó konfliktus elénk tárul. Szóba kerül a szabadság, a genetikai kísérletek, a nemek közötti egyenlőtlenség, a rabszolgaság vagy éppen az erőszakmentes ellenállás kérdése.

Sok minden történik a könyvben. Rengeteg karakter van, akik ráadásul igen jól ki vannak dolgozva. Esőfelhő és családjának története például igen fontos, ők azok, akik egy másik, teljesen különböző bolygóról érkeznek Shorara. Esőfelhő szolgáltatásaira ugyanis igényt tart Elízium, és az itt töltött idejük alatt egy gyermek is megfogan, ami furcsa is a műfajra nézve, hiszen az anyaság és a gyermeknevelés nem éppen a science-fiction irodalom legjellemzőbb témái közé tartozik.

Előkerül a szabadság, a genetikai kísérletezés, a nemek közötti egyenlőség, a rabszolgaság vagy éppen az erőszakmentes ellenállás témája. Mindez egy kis űrutazással vegyítve. A mikrobiológus írónő egy igen hatásos történetet hozott össze, érdemes beleolvasni.

Facebook hozzászólások

You may also like...