Olcsóbb a Szojuzzal repülni?

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási állami vállalat vezérigazgatója kételyét fejezte ki a Crew Dragon fejlesztése kapcsán. Véleménye szerint a SpaceX kabinjában egy ülés legkevesebb 110-120 millió dollárba kerül majd. Ezzel szembe a Szojuz fedélzetén egy személyt fele annyiért is tudnak szállítani, ezért ezen a téren megőrzik a versenyképességüket.

Rogozin nyilatkozatában megemlítette, hogy folytatódnak a NASA-val az üzleti tárgyalások a Szojuz repülésekről.  Az amerikai repülésügyi és űrkutatási ügynökséggel folynak az egyeztetések további Szojuz ülőhelyek vásárlásáról, amíg a Cre Dragon meg nem szerzi az összes szükséges engedélyt. Rogozin szerint a NASA azt is javasolta, hogy a két nemzet űrhajóin egy barter keretében vegyes legénység utazzon, függetlenül az ülőhely árától.

Az orosz vezető szerint a SpaceX dömpingáron kínálja Falcon teherűrhajójának szolgáltatását, de erre nem lesz képes a Crew Dragon esetében. Az emberes űrrepülés polgári program, míg a teherszállítás esetében katonai szállítmányokat is vállal. A Space-X az amerikai védelmi minisztériumnak rakéta indításonként 150-200 millió dollárt számláz ki, de a polgári piacon ezért csak  55-60 millió dollárt kér.

Rogozin ígéretet tett arra, hogy az új Proton-M nehézrakétával hasonló árszinten vállalják a szállítást, mint a Falcon9. A költségek csökkentésének a földi felkészítés gyorsítása lesz az alapja.

Mindezek után Rogozin kijelentette, hogy a Roszkoszmosz és a NASA között problémamentes a viszony.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...