Régi klasszikussal bővül a Galaktika repertoárja

1975-ben jelent meg J.G. Ballard High-Rise című könyve, mely hamarosan – várhatóan augusztusban – magyar nyelven is elérhetővé válik Toronyház címmel, a Galaktika jóvoltából.

A történet – anélkül, hogy túl sokat spoilereznék – egy újonnan épített lakótelep történetét meséli el, amely London városának keleti részén épült, vagyis a dokknegyedben, ami a Canary Wharf pénzügyi központjává vált. Az épület hatalmas, társadalmi rétegződése igen változatos, viszont csak a középosztály körein belül.

Minden szükséges szolgáltatás megtalálható: szupermarket, iskola, uszoda vagy éppen teniszpálya. Egy a mindennapi életre szolgáló gépezet. És akkor egyszer csak először lassan, majd egyre gyorsabban elkezdenek kudarcot vallani ezek a szolgáltatások…

Egy kis kedvcsinálót már közzétettünk, így ismert a regény első mondata, amely egy hosszú visszaemlékezést vezet be:

„Később, amikor az erkélyén ülve a kutyát ette, Dr. Robert Laing visszagondolt a szokatlan eseményekre, melyek az elmúlt három hónapban zajlottak ebben a hatalmas toronyházban.”

Ennyi év távlatából talán könnyű elfelejteni, hogy milyen volt az 1970-es évek politikai válsága az Egyesült Királyságban és számos más helyen is. Nagy-Britanniában 1979 volt az az év, amikor a jövedelem – a Gini-együtthatóval mérve – leginkább egyenlővé vált a magas adók, a magas infláció és az erős szakszervezetek révén. Ez pedig társadalmi pánikot okozott. A Toronyház története a középosztályon belüli szociális összeomlásra épít: a társadalmi státus szorosan kötődik az épület emeleteihez. A cselekmény egyik fontos alakja Richard Wilder, aki azonban megpróbál a csúcsra jutni, feljebb a társadalmi ranglétrán, és egyúttal a toronyház emeletein. Ez viszont egy meglehetősen nehéz, mondhatni lehetetlen feladatnak ígérkezik…

J.G. Ballard – Toronyház, magyar borító

Bár Ballard egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy csak az érdekli, hogy mi fog történni a következő öt percben, regénye a disztópia szélén ücsörög. A könyvet egyébként sokáig nem filmesítették meg, ám  negyven év után, 2015-ben, azonos címmel elkészült az adaptáció, Ben Weathley rendezésében, a főszerepben Tom Hiddlestonnal.

Facebook hozzászólások

You may also like...