Sikeres űrszemét begyűjtés

A Föld felett több mint 300 kilométer magasságban sikeresen teszteltek egy űrszemetet összeszedő hálót.

A RemoveDebris nevű műhold videót is készített a kísérletről. A rövid felvételen egy kicsi, cipősdoboz méretű tárgy látható, amint 6-8 méterrel a Surrey-i Egyetem űrhajója előtt bukdácsol. Hirtelen egy fényes háló lövell ki az műholdból, elterül és beborítja a dobozt.

Az angliai egyetem műholdja az első, amely egy gyakorlati megoldást próbált ki. A kísérlet során az elfogandó dobozt is a RemoveDebris műhold bocsátotta ki maga elé.

Ez a teszt egy hosszabb sorozat része, amely különböző technológiákat mutat be a Föld körül keringő űrszemét begyűjtésére. Becslések szerint mintegy 7500 tonna ilyen hulladék kering céltalanul odafent, fenyegetve az űrmissziókat.

Ha ez valódi fogás lett volna, a hálót összekötötték volna a műholddal, amely eltávolítaná a szemetet az űrből. De ez csupán egy bemutató kísérlet volt, ezért a hálót és a dobozt olyan pályára küldték, hogy néhány hónap múlva elégnek a légkörben.

A projektet bemutató animáció:

Hamarosan a RemoveDebris egy új kamerarendszert fog tesztelni a szemét követésére. A későbbiekben, talán a következő év elején pedig egy olyan szigonnyal is végeznek demonstrációt, amely képes lehet szemét befogására.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...