Szemétbe temetve

Néhány döbbenetes szám a világ műanyaggyártásáról:

A Földön mindeddig összesen gyártott műanyagmennyiség felét az elmúlt 15 évben készítették.

1950-ben még csak 2,3 millió tonna műanyagot gyártottak, 2015-ben már 448 millió tonnát, ami 2050-ig ismét megduplázódhat.

A műanyagipar világszerte összesen 1200 milliárd dollár bevételt generál évente.

A globálisan valaha termelt műanyag 80-90 százalékát soha nem hasznosítják újra, ami különböző formákban – szemétlerakókban vagy közvetlenül a természetben végzi.

Évente mintegy 8 millió tonna műanyag kerül a világ tengereibe nagyrészt a part menti országokból. Ha ezt a mennyiséget egyenletes arányban partra mosná a víz, a világ minden partszakaszának minden méterén körülbelül tizenöt darab szemetes zsákot lehetne megtölteni a hulladékkal.

Existence 1. – A létezés csapdája

Csak a tengerekbe, óceánokba kerülő műanyag évente mintegy 2500 milliárd dollár környezeti kárt okoz.

A műanyag nem ritkán olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek erősebbé, rugalmasabbá és tartósabbá teszik, ugyanezen komponensek miatt ugyanakkor bizonyos műanyagok a természetbe kikerülve a becslések szerint akár 400 évig sem bomlanak le.

A Metaball Studios egy nagyon látványos klipben mutatja be, hogy mennyi műanyag szeméttel terheljük a környezetünk. Az alap mértékegység egy 40 literes szemeteszsák, amelybe 1 kg műanyag szemét fér bele. Ezen keresztül mutatja be nekünk, hogy mennyit használ egy család egy város, egy adott idő alatt. Arányos méretű szeméthalmokat rak belőle New York alaprajzára, hogy a vizualitáson keresztül megérthessük, felfoghassuk, mint teszünk a környezetünkkel, a jövőnkkel.

Facebook hozzászólások

You may also like...