Szuperbaktériumok Ausztráliában

Eddig ismeretlen helyről fenyegetik az ausztrálokat a szuperbaktériumok.  Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozókat a tengerpartok közelében mindenhol előforduló sirályok hordozzák.

A perthi Murdoch Egyetem szakemberei vették vizsgálat alá a madarak székletét. Megállapították, hogy az ausztrál sirályok több mint 20 százaléka hordozója egyebek között az E. coli baktériumnak, amely húgyúti fertőzést és vérmérgezést is okozhat. A sirályok ürülékében megtalálható baktériumok egy része ellenáll az olyan gyakran használt antibiotikumoknak, mint a cefalosporinok és fluorokinolonok. Az egyik mintában talált baktérium ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak is, amelyet csak súlyos, nagy kockázatú fertőzés esetén alkalmaznak.

A kutatók úgy vélik, hogy a baktériumok forrása az ember, a madarak a hulladékok között és a szennyvízben való kutakodás során érintkeznek a baktériumokkal.

A vizsgálat komoly aggodalmat váltottak ki, egyre nagyobb a veszély hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok más állatokat és az embereket is megfertőzhetik. Az emberek a sirályok ürülékével érintkezve kerülhetnek kapcsolatba a baktériumokkal, ugyanakkor a kézmosás jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.

A világban mindenhol egyre nő az antibiotikummal szemben ellenálló (re­zisztens) baktériumok száma, és még nagyobb terápiás dilemmát jelentenek a többfajta antibiotikumnak is ellenálló, ún. multirezisztens baktérium­törzsek. Egyes előrejelzések szerint már nagyon hamar, nagyon sok esetben tehetetlen lesz az orvostudomány e rezisztens kórokozókkal szemben.  Az úgynevezett kórházi fertőzések kórokozói különösen hírhedtek nagyfokú ellenállásukról; az általuk okozott betegségek nehezen kezelhetők, hiszen a leggyakrabban használt gyógyszerek hatástalanok rájuk nézve.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...