Tudd hol a törülköződ! Ma van a Nemzetközi Törülközőnap

Biztos sokan tudjátok, hogy május 25-e, hivatalosan is a Nemzetközi Törülközőnap az egész világon. Aki nem tudja, az is hallott róla, de az már kevesebbeknek fog eszébe jutni, miért és mikor iktatták be ezt a hivatalos világnapot.

 

 

 

Először is, miről szól ez a nap? A lényege az lenne, hogy mindenki vigye magával mindenhova a törülközőjét, ahogyan azt a Galaxis Útikalauz stopposoknak két főhőse is tette – Ford Prefect és Arthur Dent – ennek pedig teljesen praktikus oka van. Már amennyire logikus érvelésnek tűnhet, Ford apró szösszenete a törülközőről mint csodás tárgyról.

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.”

A törülköző végigkíséri hőseinket minden kalandon, és a világ egyetlen ötrészes trilógia elvitathatatlan jelképe lesz. Olvasás közben pedig, már-már elhisszük, hogy ez a teljesen hétköznapi tárgy, egy olyan szuper eszköz ami nélkül egy tapodtat sem lehet tenni.

Douglas Adams ideje korán – 2001 május 11. – hagyott itt minket, kellett neki olyan korán nyújtania a hüvelykujját, hiszen biztosan felvették a vogonok mint stoppost, igaz a Föld nem pusztult el, de lehet sikerült valamiféle üzletet kötni velük. Mondjuk végig hallgatja helyettünk az összes vogon verset, cserébe nem robbantják fel bolygónkat. Az ő tiszteleére hozták létre a Nemzetközi Törülközőnapot, mely május 25-re esik.

Először egy nyílt forráskódú – Binary Freedom – fórumon ütötte fel a fejét az eredeti felhívás 2001 május 14-én, három nappal Douglas távozása után.

Towel Day: A Tribute to Douglas Adams
Monday 14 May 2001 06:00am PDT

Douglas Adams hiányozni fog a rajongóinak világszerte. Hogy mindenki megemlékezhessen a zsenialitásáról, azt javaslom, hogy a két héttel halála utáni nap (2001. május 25.) legyen „Törülközőnap”. Minden Douglas Adams rajongót arra bátorítunk, hogy hozzon magával egy törülközőt ezen a napon.

Viszlát Douglas, és kösz a halakat!”

– D Clyde Williamson, 2001-05-14

Adózzunk ennyivel egy olyan író emlékének, aki nem csak zseniális humorral és fantáziával írt nekünk, hanem rengeteget tett a bolygónkért és a rajta élő teremtményekért. Ezt nem is bizonyítja jobban a tény, hogy barátja, a biológus Richard Dawkins, neki ajánlotta 2006-ban megjelent, “Isteni téveszme” című könyvét. Így írt róla:

„a tudomány elvesztett egy barátot, az irodalom egy szellemi nagyságot, a hegyi gorilla és a fekete orrszarvú egy gáláns védelmezőt.”

Emlékezzünk hát erre a gáláns, íróra és védelmezőre, aki nem értette miért nem rombolták még földig azt a hidat Angliában – “melynek ege úgy ázik mint egy avas mosogató rongy”, utalva az esős időjárásra –  amelynek bronztáblája azt hirdette, hogy a híd mindennemű rongálása azonnali deportálást von maga után Ausztráliába.

Mindig tudd, hol a törülköződ!

Facebook hozzászólások

You may also like...