Tudományok Fővárosa rendezvény 2019-ben is

Újra itt az év legszínesebb tudományos fesztiválja – Jön a Tudományok Fővárosa!

 

Elképesztő robotok, hightech drónok, AR- és VR-technológiák és a jövő járművei – ezek és még rengeteg más tudományos fejlesztés várja az érdeklődőket az idén már harmadik alkalommal megrendezett Tudományok Fővárosán. Az ingyenes rendezvény házigazdája idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem lesz; a hazai tudományos élet nagyágyúit és a legizgalmasabb fejlesztéseket felsorakoztató esemény a felsőoktatási intézmény lágymányosi campusán zajlik majd.

 

A fesztivál látogatói megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal és tudományos vívmányokkal, robotokkal beszélgethetnek, drónokat „simogathatnak”, virtuálisan beléphetnek az atomerőmű blokkvezérlőjébe, portrét készíttethetnek egy robottal és akár a Napot is vizsgálhatják élőben.

 

“A STEM területekhez kapcsolódó programok támogatása egy olyan küldetés, amelyet nagyon komolyan veszünk az ITM-nél” – mondta Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a rendezvény fővédnöke. “A Tudományok Fővárosa ennek a küldetésnek egy fontos fóruma, ami segít abban, hogy minél több fiatalt orientáljunk a STEM tanulmányok és szakmák irányába, hiszen ők a jövőnk valódi tartalékai, az ő innovációs szemléletük és képességük határozza meg a későbbiekben hazánk versenyképességét.”

 

Kiemelt aktivitások:

 

  • valódi űrruha, szkafander kipróbálása
  • hightech versenyautók, elektromos járművek, pneumobil
  • humanoid robotok, mentőrobotok, ipari robotok, robotépítés
  • drónraj-bemutató, freestlye drón-show, agrárdrónok és permetezés-bemutató, drónszimulátorok, drónsimogató, szlalompálya verseny drónokkal
  • virtuálisvalóság-túra az atomerőmű reaktorcsarnokában, sugárárnyékolt páncélautó, Teller Ede zongorajátéka kiterjesztett valóság alkalmazásával
  • látványos természettudományos kísérletek 60 méteres magasságból
  • naptávcső, csillagászati távcsövek, bolygóészlelés, óriás meteorit, Mars kőzet, Hold kőzetek, planetárium és számos egyéb érdekesség.

 

„Az interaktív kiállítással párhuzamosan ismeretterjesztő előadások hallgatására is lesz lehetőség,  melynek gerincét idén az Apollo program 50. évfordulója adja, kiegészítve további csillagászati és űrkutatási témákkal” – mondta el Bartók Marcell, az esemény főszervezője. „A látogatók érdekességeket tudhatnak meg a fontos történelmi eseményről, a kicsik pedig egy űrhajós pontgyűjtőfüzet kíséretében járhatják végig a rendezvényt, az útjuk végén pedig ajándékokat kaphatnak.”

 

 

A rendezvény házigazdája, az ELTE is számos érdekességgel készül, az egyetem standján a többi között vulkánkitörés szimulációval, a környezetét folyamatosan érzékelő és a változásoknak megfelelően haladó LEGO-vonattal, valamint az augusztus 20-i tűzijáték csodaszarvasát megalkotó csapat drónraj-bemutatójával is találkozhatnak az érdeklődők.

 

Az esemény főtámogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt, kiemelt támogatói pedig a National Instruments és a Richter Gedeon.

 

Háttér-információk

 

A fesztivál megnyitója szeptember 21-én 11 órától veszi kezdetét, melynek programja:

 

11:00-11:05 Bartók Marcell és Pepper robot (főszervező, Tudományok Fővárosa)

11:05-11:10 Dr. Darázs Lénárd (általános rektorhelyettes, Eötvös Loránd Tudományegyetem)

11:10-11:15 Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra (főpolgármester-helyettes)

11:15-11:20

11:20-11:25 Dr. Gyuricza Csaba (főigazgató, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ)

11:25-11:30 Dr. Kovács Antal (kommunikációs igazgató, MVM Paksi Atomerőmű Zrt.)

 

A megnyitó előtt, 10 órától körbevezetést tartunk a sajtó képviselőinek, így lehetőség nyílik a kiállítók, a kiállított érdekességek alaposabb megismerésére. Természetesen ettől függetlenül is állunk rendelkezésükre a teljes rendezvény alatt.

 

Kérjük részvételi és interjú készítési szándékát jelezze az alábbi email címen: zsuzsanna.csorba@viziobudapest.hu

Ha szeretne részt venni a körbevezetésen, azt is legyen szíves megírni nekünk!

 

Weboldal: www.tudomanyokfovarosa.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/tudomanyokfovarosa/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/398051534246942/

Tavalyi esemény összefoglaló videója: http://bit.ly/2QkLuBy

Képek a tavalyi eseményről: http://bit.ly/tfkepek2018

 

További információ:

Csorba Zsuzsanna

Mobil: +36 30 545 6763

E-mail: zsuzsanna.csorba@viziobudapest.hu

www.viziobudapest.hu

 

A rendezvény szervezője a Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség

Bővebb információ az Ügynökségről: http://www.viziobudapest.hu

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...