Új módszer a Föld típusú exobolygók keresésére

Az angliai Sheffieldi Egyetem kutatói érdekes ötlettel keresnének a Földöz hasonló exobolygókat.  De korai az öröm ez sem az a kategória, amelyeken az élet után kutathatnánk.

Az ötletük révén jóval nagyobb eséllyel találhatnak kialakulásuk korai szakaszában lévő planétákat. Ezek ahhoz hasonlatosak, mint amilyen a Föld volt 100 millió éves korában. Ebben az időszakban a földet még vörösen izzó magma-óceánok borították.

A kutatók fiatal csillagcsoportokat tanulmányoztak a Tejútrendszerben. A vizsgálat szerint a vártnál jóval több Nap-szerű csillag van ezekben a csoportokban, ami növeli az esélyét olyan Föld-típusú bolygók felfedezésének, amelyek még kialakulásuk korai szakaszában vannak.

Ezek a csilalgok kétszer nagyobb tömegűek a Napnál, és a magmaóceán-bolygókat könnyebb észlelni. Ezek a planéták annyi hőt bocsátanak ki, hogy az infravörös-teleszkópok új nemzedékének segítségével képesek leszünk megfigyelni az izzó fényüket.

Távoli tűz I.

A hivatalosan fiatal mozgó csoportok pár tucatnyi csillagból állnak.  Korábban nehéz volt meghatározni, hogy a csoportok minden egyes csillagát sikerült-e megtalálni, mivel azok beleolvadnak a Tejútrendszerbe. A Gaia űrtávcső segítségével azonban még több csillagot sikerült azonosítani ezekben a csoportokban, ami lehetővé tette a tanulmány elkészítését. A kutatócsoport azt tervezi, hogy számítógépes szimulációk segítségével keres magyarázatot a fiatal, mozgó csillagcsoportok eredetére. A kutatás hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy hogyan alakulhatnak ki a Földhöz hasonló sziklás, életképes bolygók.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...