Újra víz fog folyni Pompeji csatornájában

Veszély fenyegeti a világ leghíresebb katasztrófájának régészeti maradványait. A Pompeji Régészeti parknak komoly gondot okoz az esővíz, ezért ismét használni fogják a város alatt 2300 éve kiépített csatornarendszert.  Ezen keresztül a régészeti lelőhely térségében lehullott esővizet a tengerbe vezethetik.

Megdöbbentő, de a csatorna ma is tökéletes állapotban van. A csatornarendszer a pompeji Fórumtól vezet a Via Marina alatt a császári villáig. A 457 méter hosszú alagút- és csatornahálózatot három szakaszban építették a Kr.e. 3. század végén, 2. század elején az esővíz tengerbe vezetésére az ókori szamniták, akik a rómaiak előtt éltek ott. Majd a Kr.e. első században a rómaiak híres mérnöki tudásukkal korszerűsítették a rendszert, ennek köszönhető máig gyakorlatilag hibátlan állapota.

Új Pompeji

Az alagútrendszerben talált leletek szerint a csatornahálózat utolsó szakaszát évekkel a Vezúv 79-ben történt végzetes kitörése előtt építették. Több tudóscsoport mérte fel 2018 óta az állapotát, hogy megállapítsák, képes-e még az esővíz elvezetésére és helyreállításának tervét azóta elfogadták.

Bár a csatornanyílások eltömődtek, de ennek ellenére használatba veszik a rendszert, mert a hirtelen lehulló sok csapadék problémát okoz.

Facebook hozzászólások

You may also like...