Vissza régi módszerekhez?

London a környezetvédelem jegyében egy bevált régi módszerrel próbálkozik. A brit főváros északi részén a 320 hektáron elterülő Hampstead Heath London egyik legnépszerűbb parkja, évente mintegy 9 millióan keresik fel. Karbantartása, a park gondozása nem kis költség, és a modern technológiák nem is feltétlen környezetbarátok.

Most a terület környezetbarát fenntartására – azaz fűnyírásra – 60 év után ismét birkákat vezényeltek a park.

Öt birka fog legelni az egy hétig tartó próbaidőszakban, és ha jól végzik a dolgukat, meghosszabbítják alkalmazásukat. A birkák a római kori emlékmű környékét gondozzák, ezt tartják a népnyelvben Boudica kelta királynő síremlékének.

Az 1920-as és 30-as években gyakran lehetett látni legelésző birkákat London parkjaiban, így csökkentették a fűnyírás költségeit, és ez a környezetbarát megoldás lehetséges, hogy ismét divatba jön.

A kísérletet John Constable 19. századi angol festő képei ihlették, aki legelésző birkákat festett a Hampstead Heath-ről készített alkotásaira. Hosszú története van a területen történő legeltetésnek, a gazdák a nyájukat ide terelték azelőtt, hogy a Cityben lévő piacra vitték az állataikat eladásra.

A fűnyírást kiváltó legeltetés hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, kedvező élőhelyet biztosít az ott élő vadállatoknak, köztük a hüllőknek és a kis testű emlősöknek, valamint a vadvirágoknak.

A társaság régóta tervezi a legeltetés visszaállítását. Nem ez az első ilyen kísérlet, 2018-ban a Green Parkban legeltettek birkákat a fenntartási munkák keretében.

Facebook hozzászólások

You may also like...