Vizet találtak a Holdon

Ősi eredetű vízjégre bukkantak kutatók a Hold két pólusának környékén.  A felfedezett  vízjég foltokban található,  a déli póluson főleg a kráterekben koncentrálódik, az északin  szétszóródott foltokban található.

A bizonyítékokat az indiai Csandrajáan-1 űrszonda szállította.   2008-2009 között a Hold körüli pályára állt űrszonda ásványtani feltérképezést is végzett. Ennek eredményei bizonyítják a tudósok felfedezését.  A felderítést végző Moon Mineralogy Mapper nevű eszköze a felszínen jelen lévő vízjég három jellegzetes sajátosságának megfigyelésére programozták. Az M3 nemcsak a jégtől elvárt fényvisszaverő tulajdonságot mutatta ki, de képes volt közvetlenül mérni azt a jellegzetességet, ahogy a vízjég molekulái elnyelik az infravörös fényt. Ennek alapján különbséget tudott tenni a folyékony víz, a pára és a szilárd jég között.

Bár a Hold hőmérséklete nappal a 100 Celsius fokot is elérheti, a Hold tengelyferdesége miatt azonban akadnak olyan területek a pólusain, ahová soha nem ér el a napfény.Az állandóan árnyékban lévő kráterek hőmérséklete nem emelkedik mínusz 157 Celsius-fok fölé.

Korábbi kutatások a Hold déli pólusán közvetett módon már kimutatták a vízjég jelenlétét, de azt meg lehetett magyarázni olyan jelenségekkel is, mint a szokatlanul tükröződő holdi talajjal.

A vízjég kutatása azért folyik kísérőnkön, mert az egy jövendőbeli Hold-misszió számára is hozzáférhető forrás lehet.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...