A Galaktikus hit nagykövete

lelkesz

Szoboszlai Miklós és Burger István

 

Szoboszlai Miklós a héti református egyházközösség lelkészével beszélgetünk, aki elsőként 1000 db Galaktikát oszt szét az órákon és a borsodi közösségekben. Budapesten egy csokoládé mellett sztorizunk sci-firől és az Olvasásgalaktikáról.

Hogy indult a sci-fi iránti szerelem?

Nagybátyámnál az összes Galaktika megvolt és édesanyámnál is lehetett találni, így olvasni. Nagybátyámtól kaptuk folyamatosan kölcsön. Azt nem tudom, Asimov-könyvek hogy kerültek a kezembe és polcomra, évekig például édesanyám azt mondta, ezekre még ráérsz, úgysem értenéd.

Mikor és hogy indult el végül?

Egyszer úgy 14 éves korom körül azt mondtam, hogy hadd vegyem már le a polcról, amit akarok. Asimovot vettem le először a borító miatt, aztán nagybátyámnak megvolt a Dűne és onnan úgy nézett ki a dolog, hogy akár karácsony volt, akár más ünnep, vagy születésnap akkor csak ezt kértem. Azóta minden ott sorakozik a polcon, van olyan ha tehetem, hogy egy méter könyvet megveszek egyszerre. Gondolkoztam azon, hogy mi van akkor, ha kizárólag sci-fit olvasok, és az más olvasmányok rovására megy. (nevet)

Hogy van összhangban benned két terület ami elsőre ennyire távol van egymástól? 

Nagyon sok olyan novella van, amiben a krisztus-motívum ott van, amit feltudok használni példaként. Nálam nagyon sokáig volt a vallásosságom, a hit és volt a sci-fi. Próbáltam a kettőt külön kezelni, de sokszor még  végiggondolni sem tudtam a kettő helyzetét magamban. Sokan kérdezték, hogy te hívő keresztény vagy és ilyeneket olvasol, ez hogy jön össze? Szeretek olvasni – mondtam.

De igazából a teológián sikerült, egyáltalán magamnak összehangolni a dolgot, ott ugyanis elég sok irányozatott megismer az ember és teológiailag még képzi magát. Volt egy tanárnőm, aki pont olyan szemináriumokat vezetett, ahol nem sci-fi-t, hanem filmeket vett elő, amiben a krisztus-motívum felfedezhető. Ezután tudatosan kerestem a sci-fiben is a kapcsolódási pontokat és magamban is végigjártam  az utat.

Magic book

Filmek kapcsán mi az alap?

A mátrix pl. egyértelműen. A másik alapdolog, hogy a Mátrixot vagy Star Wars-t beviszem a hittanórára, hetedik-nyolcadik osztállyal megnézzük, mert erre már nyitott ez a korosztály is. Erre már rengeteg kérdést rá lehet fűzni, megmutatni és érdeklődést felkelteni a hit iránt is.

Mi a gyerekek első reakciója?

Meglepődnek, hogy SW! Komolyan?! Mondom igen, és tényleg volt hogy hosszabb ideig a SW-t néztük a szabadon tervezhető órák terhére. Szerintem simán belefér, a gimnazisták is nagyon jól reagálnak. A Noé című filmnél is az volt az érdekes, hogy mennyire tér el a bibliai leírástól és hogyan lehet összekapcsolni a kettőt.

Szerintem a most vetített legújabb Noé, rendben volt, jó volt. Volt egy rész, amire külön felhívtam a gyerekek figyelmét, hogy ez nem így volt és bár sok mindenben eltér a film a bibliai leírástól, (pl. Noé három fia közül csak egyiknek volt felesége).

Hám Tubalkainnal való kapcsolata az, ami miatt tompul az erkölcsi érzéke – a Bibliában erről sincs szó. A film viszont ezáltal jó magyarázatot kínál arra, hogy miért is utálják egymást annyira Sém és Hám utódai, a sémiták és a kánaániták. A Noé története is pont az ellentét gyökerét akarja felvillantani.

Mondtad, hogy a Galaktikát is felhasználod. Ez hogyan működik? Miként tudod beépíteni sci-fit az oktatásba?

Igazából az inspirációt adja hozzá, ahol a történetek kapcsán ki lehet domborítani a megváltás-motívumot. Vannak történetek amik engem inspirálnak, utána ezek alapján indítom el a heti igehirdetés témáját. Vagy a gyerekek közt tudok felhozni olyan példákat, ami ilyen szempontból meghatározó.

Kiről tudsz még aki szereti és beszéltél erről vele az egyházi körökben?

Az egységes lelkészi képesítő vizsga elején, ahol egy püspökünk elnökölt. A Dűnéből választottam jeligemondatot dolgozatíráskor. Az elnök rákérdezett: az a Dűne? Mire én, hogy más Dűnét nem nagyon ismerünk. Elmondta ennek apropóján, hogy fiatalkorában ő is nagyon szerette a könyvet.
(nevet)

Kozák Tibor

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?