Dark Star: H. R. Giger világa

A művész halálának első évfordulójára mozikba kerülő filmből megtudhatjuk, milyen rémísztő helyen élt H.R. Giger.

A szürrealista alkotót, Giger-t (1940–2014) leginkább az Oscar-díjas szörnyeiről ismerjük, melyek Ridley Scott Alien-jében rémítették halálra a közönséget. Kaotikus művészete számos sci-fit, horrort, zenét, albumborítókat és tetoválásokat ihletett. Halálának egyéves évfordulójára kerül mozikba a Dark Star – H.R. Giger világa című film, amely egy különös utazásra invitálja a nézőket Giger misztikus birodalmának mélyére. Bepillanthatunk zürichi rezidenciájának borostyánnal borított falai mögé, kezdve életének azon meghatározó momentumától, hogy alig hat évesen megkapta apjától élete első koponyáját. A film magának, Giger-nek a főszereplésével kísérli meg bemutatni a művész pályájának jelentősebb állomásait (mint például az Alien díszletének elkészítési munkálatait), és szereplőit (például egyetlen múzsáját, az öngyilkosságot elkövető Li Tobler-t, kinek halála rányomta a bélyegét Giger későbbi alkotásaira).

Giger mindig is úgy érezte, hogy csak olyan helyeken képes igazán otthonra lelni, ahonnan az átlagember azonnal elmenekülne, ezért olyan dolgok közt élt, melyektől mindenki más rettegett. Egész életét, pályáját átszövi egy titokzatos mélységnek, egy sötét kozmosznak a feltérképezése és ismerete, melyet nemcsak jól ismert, de magáévá is tett azzal, hogy ’benne’ élt. Ez volt ugyanis az egyetlen módja, hogy ez a kedves, szerény és humoros ember képes legyen kordában és irányítás alatt tartani félelmeit. Nem pusztán a hordozója volt ezen sötét dimenziók üzeneteinek, de feltérképezte tudatalattinkat, és az azt formáló, ősi félelmeinket, mely ezáltal generációk rémálmait inspirálta.

A művész munkásságát ereklyeként őrzi a neki dedikált múzeum, mely tartalmazza a szobrász-, festő-, rajz, filmművészetének, építészetének, valamint zenészeknek (Debbie Harry, Korn, Dead Kennedys stb.) tervezett albumborítóinak gyűjteményét.

A Belinda Sallin által rendezett dokumentumfilmben most végre közelebbről megismerhetjük a nemzetközileg elismert, mégis ellentmondásos festő-, szobrászművészt, építészt és tervezőt. A Dark Star portré egyfajta tárlatvezetés Giger időtlen és lenyűgöző párhuzamos univerzumában.

Bósa Diána

Linkek:
A film hivatalos honlapja
Az alkotás Facebook oldala

Facebook hozzászólások

heretique

,,Beyond the mist is Malkuth: the Kingdom. But it does not exist unless you make it so. It becomes as you create it. If you dare to walk into the mist, then you will build a world or you will cease to exist entirely. And you can do this thing." (Neil Gaiman - The Return of the Thin White Duke)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?