Egy magyar Stalker naplójából – Metró 2033

Az alagutak sötétjében mára már senki sem tudja, hogy mi történt húsz éve, hogy ki volt az első 2014-ben, aki kiadta a parancsot. Az atomcsapást válaszcsapások követték. Az emberiség maroknyi túlélője Budapesten a föld alá menekült a gyilkos sugárzás elől, hogy a metróban kezdjék újra az életet. Semmit sem tanultunk és semmit nem felejtettünk, a metró csak egy újabb helyszín lett, ahol a játszmáink folytatódtak.

A metró, néhány békés év után, amikor a pusztítás okozta sokkból az emberiség magához tért, újra az intrikák, a pártoskodás terepe lett. Kultuszok, ideológiák osztottak meg minket, keveseket. A régi, fenti világ lassan a mesék ködében oldódik fel, csak általunk (a begyűjtők, stalkerek) hozott tárgyak emlékeztetik a lent lakókat, hogy a mesék valaha igazak voltak. Remélem egyszer valaki számára hasznos lesz mindaz, amit leírok… egy biztos, az őrület ellen mindenképpen hatásos.


(részletek)

A metró napról-napra változik, de azért ide firkantok néhány általános szabályt az állomásokkal kapcsolatban, a változásokkal (melyekről tudok) folyamatosan kiegészítve.

A tudomány és haladás szövetsége

Uralt állomások: 5

 • Bikás park
 • Újbuda-központ
 • Móricz Zsigmond körtér
 • Szent Gellért tér
 • Fővám tér

Története:
Az összeomlás évében a Műszaki Egyetem számos jeles tudósa és diákja talált menedéket a Szent Gellért megállóban. Hogy az első években nem halt ki a teljes város alatti kolónia, az nem kis részben az itt lakó ragyogó elméknek köszönhető, akik megoldást találtak a víztisztításra, a szellőzésre és megannyi műszaki problémára. Az öt állomásszövetség szakemberei begyűjtőkkel karöltve újraindították az egyetem felszíni kísérleti atomreaktorát egy nagyszabású vállalkozás keretében, biztosítva a szövetség területének – a metróban egyedülállóan – bőséges energiaellátását. Jelentős fegyveres erejük nincs, de megkerülhetetlen tudásuk biztosítja önállóságukat és bántatlanságukat. A szövetséget egy öt (állomásonként egy-egy) fős tudományos tanács irányítja.

Új Köztársaság

Uralt állomások: 5

 • Déli pályaudvar
 • Széll Kálmán tér
 • Batthyány tér
 • Kossuth Lajos tér
 • Arany János utca

Története:
Az Új Köztársaság a régi állam jogfolytonosságának tekinti önmagát. A Parlamentből négy miniszternek sikerült a közeli Kossuth téri állomásra menekülnie, azóta is ők a köztársaság vezetői. A régi jelvények (címerek, zászlók) és szlogenek díszletei annak a törekvésnek, hogy újra egyesítsék az ország (a metróhálózat) darabokra szakadt testét (Végső Cél), a négyfős minisztertanács vezette állomásszövetség minden döntését ez a cél határozza meg. A megfélemlítés, erődemonstráció, elnyomás eszközei nem idegenek a Végső Cél elérése felé vezető úton. Az Új köztársaság jelentős fegyveres erővel bír, a fekete bőregyenruhák gyakran láthatóak ott, ahol a diplomácia csődöt mondott. Hála a köztársasági agitátorok fáradhatatlan munkájának, a széttagolt metróhálózat más állomásain sok szimpatizánsra talált az eszme, az egyesülés gondolata.

Csempészek

Uralt állomások: 1

 • Ferenciek tere

Története:
A jogállam és a rend összeomlásával a Gyorskocsi utcai Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem éppen törvénytisztelő lakói utat találtak a Batthyány téri megállóhoz. Az Új Köztársaság erői hamarosan kiszorították onnan őket, de a nem kívánt elemeknek hosszas vándorlást követően végül sikerült befészkelniük magukat a Ferenciek tere állomásra. Bár létezésük senki számára nem kívánatos, a öt nagy városszövetség vetélkedése miatt nem sikerült felszámolni őket. A rivalizálás kitűnő terep számukra, kérdéses és ideiglenes hűségüket a felek időről időre megvásárolják maguknak. Az állomáson nincs biztonságban az átutazó, ez alól csak a kereskedő karavánok jelentenek kivételt, melyeket a helyi vezetés jól felfogott érdekében többé-kevésbé zavartalanul átenged. A csempészek egyszemélyes tekintélyuralom alatt állnak, az állomás – és lakói – jelentős tűzerővel bírnak.

Kereskedők céhe

Uralt állomások: 12

 • Deák tér
 • Arany János utca
 • az 1-es metró teljes vonala

Története:
A három metróvonal metszésében fekvő Deák téri állomás menekültjei hamar rájöttek kivételes elhelyezkedésük előnyeire.  Saját – a megbízott begyűjtők által, a felszínről zsákmányolt – javaik kereskedelmével és a keresztülmenő karavánok megvámolásával hihetetlen gazdagságot sikerült összeharácsolnia az állomást uraló három kereskedőcsaládnak. Egy nagyszabású expedíció keretében a Céh által megbízott begyűjtőknek több vagonnyi sugárzástól mentes termőföldet sikerült az 1-es vonal területére juttatni.  A gombatelepekkel sikerült megoldani a Céh lakosságának élelmiszerigényét, sőt exportra is telik. A Céh állandó fenyegetettségben él, gazdagságára, készleteire szinte mindenki rá akarja rakni a kezét, ezért jelentős számú és jól felszerelt zsoldost alkalmaz a városállam. Jelentős erőket köt le, hogy az 1-es vonal mentén fekvő kisebb farmállomások dolgozói újabban elégedetlenek alávetett szerepükkel és terményeikkel saját maguk akarnak kereskedni.

Rákóczi államszövetség

Uralt állomások: 10

 • Kálvin tér
 • Rákóczi tér
 • II. János Pál pápa tér
 • Ferenc körút
 • Klinikák
 • Nagyvárad tér
 • Astoria
 • Blaha Lujza tér
 • Keleti pályaudvar
 • Stadionok

Története:
Az eleinte három független állomásszövetség egy éve írta alá az egyesülésükről szóló dokumentumot a Rákóczi téren tartott egyeztetésesek után. Az irányítási, gazdasági és ideológiai téren jelentős sokszínűséget mutató állomásokat a közös fenyegetettség hozta egy szövetségbe: mind a 2-es és a 3-as metró végállomásainak (Örs vezér tere ill. Kőbánya Kispest) irányából titokzatos lények (feketék) jelentek meg  és csak jelentős embervesztesség árán sikerült visszaszorítani őket. Az egyesülés ellenére a Népliget és a Pöttyös utcai állomásokat nem sikerült megvédeni, az arra járó karavánok üresen találták azokat. A három vezető egyöntetű döntése alapján a 3-as metró járatát a Népliget állomásnál katonai robbanószerrel beomlasztották. Hála annak, hogy a Puskás Stadion lakói között magas a rendvédelmi dolgozók és katonák aránya és az állomás nehézfegyverekkel is rendelkezik, a feketéknek nem sikerült elfoglalnia azt. A szövetség lakói élvezhetik a legmagasabb színvonalú orvosi ellátást, köszönhetően a Klinikák és a Nagyvárad tér orvosainak. A begyűjtők sehol sem kapnak magasabb fizetséget, mint a Kálvin tériektől, egy-egy a Főváros Szabó Ervin Könyvtárból gyűjtött irodalmi könyvvért.

A végítélet egyháza

Uralt állomások: 1

 • Kelenföld vasútállomás

Története:
A közeli Szent Gellért Plébánia egy karizmatikus papja vállalta magára az állomásra menekültek vezetését húsz éve. Irányítása rányomta bélyegét a lakókra: az atomcsapást az emberek bűneiért elszenvedett jogos isteni büntetésnek vélik, ezért a teljes béke igéjét hirdetik szerte a metróhálózatban – tartva az újabb, Utolsó Büntetéstől. Az Első Atya halála után, utóda már nem követi annak módszereit, szerinte az Isten ellen vétkezőket meg kell büntetni – minden eszközzel. A tudomány és haladás szövetséggel jó kapcsolatot ápol az egyház, a békés együttélés jellemzi viszonyukat, de a Második Atya radikalizmusát aggódva figyelik a tudósok.

Kék Konföderáció

Uralt állomások: 8

 • Nyugati pályaudvar
 • Lehel tér
 • Dózsa György út
 • Árpád híd
 • Forgách utca
 • Gyöngyösi utca
 • Újpest-Városkapu
 • Újpest-Központ

Története:
A nyolc állomás éveken át egymástól függetlenül virágzott, a Céh három évvel ezelőtti Arany János utca elleni támadásáig. Ekkor laza konföderációba szerveződtek, hogy megvédjék magukat a Céh további agressziójától és az egyre fenyegetőbb Köztársaság térnyerésétől. Az erős központi irányítás hiányában a Kék Konföderáció kedvenc célpontja az Új Köztársaság agitátorainak, a Végítélet Egyházának hittérítőinek és a zavarosban halászó szervezett bűnözésnek.  Mindemellett megmagyarázhatatlan okokból a Kék Konföderációból kerül ki a legtöbb begyűjtő.


(az utolsó bejegyzés)

Ha most látnának azok a gyerekek, akik csillogó szemmel falták minden felszíni történetem…  ugyan csak egy szánni való hülye vagyok. Egy tetves lépcső intézte el a bokám, egy belvárosi házban. A feketék is ránk találtak. Csodálatos. Bár tudták mi a szabály, Sebhely és a kölyök megpróbálták, a kölyköt végül csak úgy sikerült elzavarnom, hogy megütöttem. Még így is majdnem sikerült elérnem a Céh területét, de elzárták az utat. Egy tetőn húztam meg magam az Erzsébet téren, sok feketét megöltem, de újra mozgolódnak. Már csak három töltényem van, pontosabban a szabályok szerint csak kettő…

SzGy

Facebook hozzászólások

You may also like...

4 hozzászólás

 1. TheQtya szerint:

  Héló! Héló!

  Kérem szépen!

  Lassan két éve a csoportunk saját maga dolgozik egy egész Magyarországot magába foglaló regénycsomagon.

  Szeretnék a témában afféle megvitatást tartani, mivel nem éppen lenne helyes dolog két évnyi áldozatos munkánkat (általam eddig lekörmölt 5 fejezetet) kivágni a semmibe!

  https://www.facebook.com/pages/Metro-2033-Hungary/139359566246950?fref=nf

  • chani szerint:

   Kedves TheQtya!
   Nem igazán értjük, hogy miért vágnánk a munkátokat a semmibe a mi írásainkkal. Ezek csak online cikkek, és ahogy látom a Ti munkátok is bárki számára elérhető az interneten. Amennyiben a megjelenésekkel kapcsolatban lenne kérdésetek, azt az irodalom@galaktika.hu-n tudjátok feltenni, de ha elfogadtok egy tanácsot, akkor ennél egy kicsit kevésbé támadó hangnemben tegyétek 🙂
   Köszönjük!

 2. TheQtya szerint:

  Üdv,

  A támadó hangnemet én inkább idézőjellel megjelölném. Inkább nevezném figyelemfelkeltő hangnemnek.

  Egyébként az online, bárki által megtekinthető dolgokat értem, de ez jelenleg valóban mint könyv készül és hosszú, áldozatos, kompromisszumokkal teli időszakot tudunk a hátunk mögött, ami során egy egész Magyarországot lefedő, mini-metró univerzumot sikerült összehoznunk kollegákkal.

  Megjelenéssel kapcsolatban pedig még elég bizonytalan vagyok, mivelhogy mindenféle jogi, meg egyéb procedúrák kelhetnek életre a dologgal és előbb könyvemet inkább szeretném lefordítva elolvastatni Dmitry Glukovsky-val.

  Üdvözlettel,
  Qtya

Vélemény, hozzászólás?